Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Beeld: Unsplash

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfectiemiddel op sesamzaad. In de EU is deze behandeling echter niet toegestaan. Het eten van verontreinigd sesamzaad is niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen ondervinden. OP 9 september deed België een melding over het sesamzaad middels het Rapid Alert System for Food and Feed. Op 9 oktober heeft de Europese Commissie in een spoedoverleg vergaderd over de kwestie. Aan de hand van dit overleg heeft de NVWA heeft de brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie en de retail geïnformeerd over de verantwoordelijkheden die de bedrijven op grond van de Europese Algemene Levensmiddelenverordening. Bedrijven moeten al het sesamzaad uit de verontreinigde batches uit de handel nemen en klanten informeren over al verkochte producten. Daarnaast adviseert de NVWA om producten met andere partijen sesamzaad alsnog te testen.  

Supermarkten

De supermarkten publiceren op dit moment lijsten op hun websites met producten waarin het verontreinigde sesamzaad is verwerkt. Hierin roepen supermarkten consumenten op om de producten thuis weg te gooien en/of terug te brengen naar de winkel. De NVWA heeft op haar website een veiligheidswaarschuwing geplaatst waarin de links naar deze lijsten zijn opgenomen. Op deze manier kunnen consumenten checken of ze producten in huis hebben waarin het verontreinigde sesamzaad is verwerkt.

Bron: Rijksoverheid

Meer over
Lees ook
Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een nieuwe inspecteur-generaal. De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Dr. mr. G.J.C.M. (Gerard) Bakker. Hij gaat de functie vanaf 16 augustus 2021 vervullen.

NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

De NVWA heeft ruim 2.000 kg illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. De middelen werden aangetroffen bij de doorzoeking van vier locaties voor chrysanten- en fruitteelt in Gelderland.

Servies met bamboe of mais niet veilig?

Servies met bamboe of mais niet veilig?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken.  Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC. Keukenservies van bamboevezels...