Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Beeld: Unsplash

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

In India wordt ethyleenoxide gebruikt als desinfectiemiddel op sesamzaad. In de EU is deze behandeling echter niet toegestaan. Het eten van verontreinigd sesamzaad is niet meteen een probleem voor de volksgezondheid, maar iemand die dagelijks grote hoeveelheden zou consumeren kan op langere termijn mogelijk schadelijke gevolgen ondervinden. OP 9 september deed België een melding over het sesamzaad middels het Rapid Alert System for Food and Feed. Op 9 oktober heeft de Europese Commissie in een spoedoverleg vergaderd over de kwestie. Aan de hand van dit overleg heeft de NVWA heeft de brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie en de retail geïnformeerd over de verantwoordelijkheden die de bedrijven op grond van de Europese Algemene Levensmiddelenverordening. Bedrijven moeten al het sesamzaad uit de verontreinigde batches uit de handel nemen en klanten informeren over al verkochte producten. Daarnaast adviseert de NVWA om producten met andere partijen sesamzaad alsnog te testen.  

Supermarkten

De supermarkten publiceren op dit moment lijsten op hun websites met producten waarin het verontreinigde sesamzaad is verwerkt. Hierin roepen supermarkten consumenten op om de producten thuis weg te gooien en/of terug te brengen naar de winkel. De NVWA heeft op haar website een veiligheidswaarschuwing geplaatst waarin de links naar deze lijsten zijn opgenomen. Op deze manier kunnen consumenten checken of ze producten in huis hebben waarin het verontreinigde sesamzaad is verwerkt.

Bron: Rijksoverheid

Meer over
Lees ook
NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

NVWA waarschuwt: gebruik geen melamine-bamboe servies

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor serviesgoed van melamine kunststof waar bamboe en/of maïsvezels in zijn verwerkt. Niet meer gebruiken, luidt het advies.

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

Uitwerpselen en ongedierte bij tientallen bakkers, slagers en vishandels

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws inspectierapporten openbaar gemaakt van een kleine 100 voedingswinkels die onder toezicht stonden vanwege slechte hygiëne. Soms duurde het maanden voordat een vieze winkel gesloten werd.

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het bedrijfsleven kan het boek gebruiken als hulpmiddel om te voldoen aan de benodigde wettelijke verplichtingen bij het maken en verkopen van nieuwe voedingsmiddelen.