Mist tegen voedselverspilling

Fresh Demo project

De Salinas Valley in het westen van de Verenigde Staten is een kurkdroge woestijn. Toch verbouwen ze daar slaplantjes. Hoe is dat mogelijk?

Elke ochtend stroomt de vallei vol met mist. De slaplantjes nemen de mist op en blijven zo de hele dag fris en sterk. Door deze mist toe te passen in de logistieke keten van groente en fruit, kan voedselverspilling worden voorkomen. Deze vernieuwende bevochtigingtechniek is onderzocht en gedemonstreerd door het Fresh Demo project.

Voedselverspilling

Voedselverspilling is een groot probleem. Europeanen gooien jaarlijks voor 143 miljard aan voedsel weg. Daarom ondersteunt de Europese Commissie dit project. Naast de Europese steun werkt een consortium van verschillende organisaties mee. Twee consortiumpartners zijn supermarkt Plus van Gurp en Contronics.

Mist in de keten

De doelstelling van het project was om mist toe te voegen aan de hele logistieke keten. Direct na de oogst werden groente en fruit onder een mistinstallatie geplaatst. De verse producten genoten daarna van de mist gedurende het transport, tijdens de opslag, en uiteindelijk bij Plus van Gurp in de schappen. Vervolgens zijn de bevindingen afgezet tegen de conventionele voedselketen.

De resultaten zijn significant. Door de mist blijft de kwaliteit van de producten behouden en wordt de houdbaarheid verlengd. Dit zorgt voor aanzienlijk minder voedselverspilling. Bovendien blijven de unieke voedingsstoffen ook nog eens beter bewaard.

Fresh Demo rapport

Alle resultaten zijn verzameld in het Fresh Demo rapport. Dit rapport wordt op dinsdag 13 juni aanstaande overhandigd aan Marieke Doolaard, manager duurzaamheid van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Plus van Gurp

Dimphy en Pieter-Jan van Gurp zijn eigenaar van de Roosendaalse supermarkt Plus van Gurp. De supermarkt uit Roosendaal is onderdeel van de Plus Retail-organisatie. Binnen het Fresh Demo project is Plus van Gurp verantwoordelijk voor het toepassen van bevochtiging van de AGF-producten in de supermarkt schappen.

Contronics

Contronics is internationaal marktleider in ultrasone bevochtiging van verse voedingsproducten, gevestigd in Sint-Oedenrode. Binnen het Fresh Demo project is Contronics projectleider en verantwoordelijk voor de bevochtigingstechnologie.

Lees ook:

   
Lees ook
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’

Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

82% van de Nederlanders let dagelijks op voeding

Het overgrote deel van de Nederlanders (82%) zegt dagelijks bewuste voedingskeuzes te maken. Men let daarbij meer op het eten van voldoende groente en fruit dan op suiker- en vetinname. Toch is voor slechts 1% gezond eten en drinken inmiddels een gewoonte. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim...

België lanceert open call Circulaire Voedselketen

België lanceert open call Circulaire Voedselketen

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2025 30% van de voedselverspilling te voorkomen of om deze te verwerken tot hoogwaardigere voedselproducten of veevoer. Eén van de manieren waarop Vlaanderen dit wil bereiken is door het bevorderen van de circulaire voedselketen.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren