'Mkb'ers hebben cybersecurity nog niet op orde'

computer-3028682_1280

De Week van de Veiligheid staat dit jaar in het teken van internetcriminaliteit. Tijdens de themaweek, die op maandag 8 oktober van start gaat, kunnen bedrijven en ondernemers deelnemen aan activiteiten om hun kennis en vaardigheden op het gebied van cybersecurity te vergroten.

Eén op de vijf mkb’ers is al eens getroffen door internetcriminaliteit, zo blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en MKB-Nederland. Het gaat dan vaak om virussen en ransomware, gijzelsoftware die computerbestanden ontoegankelijk maakt. Ransomware is vaak ontworpen om kleine tot middelgrote bedrijven onder grote druk te zetten het losgeld te betalen. Uit onderzoek blijkt volgens de organisatie van de themaweek dat veel mkb’ers hier niet goed op voorbereid zijn en hun internetveiligheid niet op orde hebben.

Week van de Veiligheid

De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid, VNO-NCW, MKB Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Tijdens de themaweek worden door heel het land activiteiten georganiseerd die te maken hebben met veiligheid, zoals bijvoorbeeld cybercrimeontbijtjes. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op deweekvandeveiligheid.nl.

Lees ook
Procesveiligheid: van grondstof tot consument

Procesveiligheid: van grondstof tot consument

Als het om voeding gaat, moeten alle stappen in de keten veilig zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen proces, voor de schakel die je vormt in de levensmiddelenketen. In de levensmiddelenketen is het wettelijk verplicht om je proces in kaart te brengen en de risio’s te borgen.

Waar leg je de grens?

Waar leg je de grens?

De huidige pandemie vond haar oorsprong in China, maar de volgende zou best wel eens in Nederland kunnen ontstaan. We kampen met de grootste vogelgriepepidemie ooit en de risico’s nemen toe. Hoogleraar virologie Marion Koopmans: “We moeten de hand in eigen boezem steken.”

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën...