‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

kip_scharrelen_pixabay

Foto: Pixabay

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt)", schrijft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NPV) in een persbericht.

Maar de NVP ziet in diezelfde mobiele kippenstallen het gevaar opduiken van de terugkeer van 'oude risico's' (verontreiniging in eieren, Salmonella en andere bacteriën of virussen) en wil dat de overheid het beleid aanpast.

Wat is het geval? Om bij risico's voor de volksgezondheid snel te kunnen handelen, bestaan er regels voor de identificatie en registratie van dieren. Vanaf 250 kippen is het verplicht deze te laten registreren. In de mobiele stallen (KIP-caravans) zitten minder dan 250 kippen en daardoor zijn die dieren niet in beeld bij de overheid en ook niet bij de sector zelf. Dat betekent dat deze kippen buiten de bestaande monitorings- en preventieprogramma's vallen. Programma's op het gebied van diergezondheid (Diergezondheidsfonds), dierenwelzijn (NVWA, IKB) en voedselveiligheid (COKZ, IKB).

Volgens de NVP zouden alleen eieren voor ‘eigen consumptie’ van hobbydierhouders vrijgesteld mogen worden van regelgeving en moet voor alle andere kippen de registratieplicht gelden.

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).