‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

kip_scharrelen_pixabay

Foto: Pixabay

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt)", schrijft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NPV) in een persbericht.

Maar de NVP ziet in diezelfde mobiele kippenstallen het gevaar opduiken van de terugkeer van 'oude risico's' (verontreiniging in eieren, Salmonella en andere bacteriën of virussen) en wil dat de overheid het beleid aanpast.

Wat is het geval? Om bij risico's voor de volksgezondheid snel te kunnen handelen, bestaan er regels voor de identificatie en registratie van dieren. Vanaf 250 kippen is het verplicht deze te laten registreren. In de mobiele stallen (KIP-caravans) zitten minder dan 250 kippen en daardoor zijn die dieren niet in beeld bij de overheid en ook niet bij de sector zelf. Dat betekent dat deze kippen buiten de bestaande monitorings- en preventieprogramma's vallen. Programma's op het gebied van diergezondheid (Diergezondheidsfonds), dierenwelzijn (NVWA, IKB) en voedselveiligheid (COKZ, IKB).

Volgens de NVP zouden alleen eieren voor ‘eigen consumptie’ van hobbydierhouders vrijgesteld mogen worden van regelgeving en moet voor alle andere kippen de registratieplicht gelden.

Foodlog

Lees ook
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster heeft een plantaardig ei ontwikkeld, met de naam VEGGS. Het is een 'vloeibaar goedje' dat bestaat uit verschillende ingrediënten zoals gist en eiwit van soja. Het is volgens de makers geschikt om een roerei van te bakken.