Mobiele onderzoeksfaciliteit maakt grip op kwaliteit altijd en overal mogelijk

COOL_Research on the move

De container COOL – Research on the Move is uniek in de wereld. Van buiten een zeecontainer, en van binnen een hightech onderzoeksruimte, uitgerust met klimaatkamers en moderne meet- en regelapparatuur. Wageningen Food & Biobased Research en Fotein BV ontwikkelden deze mobiele onderzoeksfaciliteit om onderzoek naar kwaliteit en bewaring van versproducten overal ter wereld mogelijk te maken. Bedrijven en overheden in opkomende landen kunnen hiermee voedselverliezen terugdringen en exportkansen benutten.

Houdbaarheid versproducten

De productie van verse groente en fruit in opkomende landen als China, India, Kenia, Mexico en Vietnam is de afgelopen decennia met een veelvoud toegenomen. “Daarmee stijgt ook de behoefte aan kennis en technologie die nodig is om de kwaliteit en houdbaarheid van versproducten te waarborgen” vertelt Peter Ravensbergen, Business Developer bij Wageningen Food & Biobased Research. “Met de mobiele onderzoeksfaciliteit kunnen bedrijven en overheden voortaan weloverwogen beslissingen nemen over het bewaren, het transport en de verkoop van versproducten met behoud van de hoogste kwaliteit. Hiermee worden voedselverliezen teruggedrongen en maakt het de internationale marktpositie van bedrijven sterker. Dit resulteert op termijn in extra bedrijvigheid en werkgelegenheid in de desbetreffende regio.”

Inmiddels zijn de Wageningse experts in gesprek met geïnteresseerde partijen die de container willen huren of eventueel kopen. Voordat de lokale onderzoekers met de apparatuur gaan werken krijgen zij een uitgebreid trainingsprogramma in Wageningen. Als de container is aangekomen op de plek van bestemming wordt deze gevolgd en krijgen lokale onderzoekers waar nodig advies.

?v=jza0XpW0xz0

Beeld: Screenshot site Cool -Research on the move

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Zorgen ondernemers over betaalbaarheid van brandstof voor vervoer

Zorgen ondernemers over betaalbaarheid van brandstof voor vervoer

Een op de vier ondernemers maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van brandstof. Dat blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk naar de grootste mobiliteitsuitdagingen voor ondernemers.

Biobased verpakken

Biobased verpakken

Karin Molenveld van Wageningen Food & Biobased Research is stellig: de recyclage van kunststoffen is slechts een tussen-stap naar biobased kunststoffen. “We moeten weg van de olie, en aan biogrondstoffen, zoals zetmeel, is geen gebrek.”

Telefoon aanschaffen? Kijk hiernaar voordat je een beslissing neemt

Telefoon aanschaffen? Kijk hiernaar voordat je een beslissing neemt

Ben je op zoek naar een goede nieuwe telefoon? Dan is het zeker geen slecht idee om je eerst even in de mogelijkheden te verdiepen. Zo is de iPhone SE wit bijvoorbeeld nog steeds een veelverkochte telefoon en een prima keuze.