Mobiele onderzoeksfaciliteit maakt grip op kwaliteit altijd en overal mogelijk

COOL_Research on the move

De container COOL – Research on the Move is uniek in de wereld. Van buiten een zeecontainer, en van binnen een hightech onderzoeksruimte, uitgerust met klimaatkamers en moderne meet- en regelapparatuur. Wageningen Food & Biobased Research en Fotein BV ontwikkelden deze mobiele onderzoeksfaciliteit om onderzoek naar kwaliteit en bewaring van versproducten overal ter wereld mogelijk te maken. Bedrijven en overheden in opkomende landen kunnen hiermee voedselverliezen terugdringen en exportkansen benutten.

Houdbaarheid versproducten

De productie van verse groente en fruit in opkomende landen als China, India, Kenia, Mexico en Vietnam is de afgelopen decennia met een veelvoud toegenomen. “Daarmee stijgt ook de behoefte aan kennis en technologie die nodig is om de kwaliteit en houdbaarheid van versproducten te waarborgen” vertelt Peter Ravensbergen, Business Developer bij Wageningen Food & Biobased Research. “Met de mobiele onderzoeksfaciliteit kunnen bedrijven en overheden voortaan weloverwogen beslissingen nemen over het bewaren, het transport en de verkoop van versproducten met behoud van de hoogste kwaliteit. Hiermee worden voedselverliezen teruggedrongen en maakt het de internationale marktpositie van bedrijven sterker. Dit resulteert op termijn in extra bedrijvigheid en werkgelegenheid in de desbetreffende regio.”

Inmiddels zijn de Wageningse experts in gesprek met geïnteresseerde partijen die de container willen huren of eventueel kopen. Voordat de lokale onderzoekers met de apparatuur gaan werken krijgen zij een uitgebreid trainingsprogramma in Wageningen. Als de container is aangekomen op de plek van bestemming wordt deze gevolgd en krijgen lokale onderzoekers waar nodig advies.

?v=jza0XpW0xz0

Beeld: Screenshot site Cool -Research on the move

Lees ook:

Lees ook
Telefoon aanschaffen? Kijk hiernaar voordat je een beslissing neemt

Telefoon aanschaffen? Kijk hiernaar voordat je een beslissing neemt

Ben je op zoek naar een goede nieuwe telefoon? Dan is het zeker geen slecht idee om je eerst even in de mogelijkheden te verdiepen. Zo is de iPhone SE wit bijvoorbeeld nog steeds een veelverkochte telefoon en een prima keuze.

Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Een houdbaarheidsindicator op versproducten in een maaltijdbox wordt door consumenten gezien als meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van HelloFresh.

WUR start onderzoek om voedingseiwitten uit bierbostel te halen

WUR start onderzoek om voedingseiwitten uit bierbostel te halen

Nederlandse brouwerijen produceren jaarlijks zo'n 0,5 miljoen ton bierbostel. Dit restproduct van mout bevat veel eiwitten en wordt nu voornamelijk gebruikt voor veevoer. Bierbrouwer Heineken, veevoerfabrikant Duynie en WUR zijn een driejarig onderzoek gestart om deze voedingseiwitten uit de bierbostel te halen zodat het gebruikt kan worden voor nieuwe...