Model berekent meest duurzame optie retourstroom

Eén op de acht broden haalt de consument uiteindelijk niet. Het komt als retourbrood terug in de bakkerij, bijvoorbeeld om te worden verwerkt tot veevoer of brandstof. Onderzoeksinstituut TI Food and Nutrition heeft een methode ontwikkeld om te berekenen welke verwerkingsoptie het meest duurzaam is.

Natuurlijk blijft het terugdringen van retourstromen een belangrijk item. Maar omdat bakkerijen in de hele productieketen (foto) nu eenmaal te maken hebben met brood dat retour komt, is het ook van belang om te weten welke toepassing voor retourbrood het meest duurzaam is. “Maar hoe vergelijk je bijvoorbeeld energieopwekking uit retourbrood met verwerking tot veevoer?”, stelt Peter Weegels van Sonneveld Group in het oktobernummer van vakblad EVMI.

Rekenmodel

In een project hebben onderzoekers van Wageningen University en NIZO Food Research een rekenmodel ontwikkeld, voor de mate van duurzaamheid van een proces, product of keten.

Dit heeft overigens niet alleen een duurzaamheidsaspect: Met het beter benutten van de retourstroom maak je namelijk ook een deel van het eerdere verlies goed.

Speelt in meer branches

De vraag welke optie voor retourstomen het meest duurzaam is, speelt in veel meer branches in de voedingmiddelenindustrie. Daarom hebben FNLI en CBL het project samen gefinancierd bij TI Food and Nutrition.

Bedrijf gevraagd

TI Food and Nutrition heeft twee cases gedaan, bij de productieketen van brood en van champignons.

Er is nog ruimte voor een nieuwe case om het beslismodel verder te testen. Projectleider Friso van Assema is hiervoor op zoek naar een geïnteresseerd bedrijf.

> Nog geen abonnee?

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding (Premium)

Foodlab Brabant start voor duurzame ideeën (28 augustus 2015)

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Albert Heijn vervangt plastic broodclips door papier

Vanaf deze week start Albert Heijn op de broodafdeling met papieren clipjes. De bekende vierkante, plastic broodclipjes worden geleidelijk vervangen door een recyclebare papieren variant.

Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd

Checklist voor verantwoorde duurzaamheidsreclames gelanceerd

BvA netwerk van merkleiders lanceert de Gids voor Duurzaamheidsclaims met bijbehorende Checklist. Met deze gids wil bvA marketeers en hun bureaus ondersteunen bij het maken van verantwoorde reclame op het gebied van duurzaamheid.

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

270 miljoen subsidie voor verduurzaming industrie en energie-innovatieprojecten

Het kabinet wil dat de Nederlandse industrie gaat verduurzamen en trekt daarvoor 270 miljoen uit. Bedrijven en instellingen die innoveren of investeren in de vermindering van CO2-uitstoot kunnen gebruikt maken van verschillende subsidies die dit voorjaar open gaan.