Mogelijk Listeria bacterie in Klooster palingfilet

EVMI_Klooster palingfilet

Nettorama en Vishandel Klooster BV roepen uit voorzorg Klooster palingfilet 50 gram met houdbaarheidsdatum 01-06-2018 en code 1814402 terug. In het product zit mogelijk de Listeria bacterie. Consumptie kan een gevaar vormen voor de gezondheid.

Listeria bacterie

Listeria bacteriën komen overal in de natuur voor. Eén soort, Listeria monocytogenes kan een voedselinfectie veroorzaken. De kans hierop is is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer zeventig tot honderd besmettingen. Maar een infectie kan een zeer ernstig verloop hebben, vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Risicoproducten zijn vooral langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten volgens het voedingscentrum. Dit zijn bijvoorbeeld gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren. Listeria vermenigvuldigt zich in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries. In tegenstelling tot andere bacteriën kan listeria groeien in een koud en vochtig klimaat zoals de koelkast.

Recall Klooster palingfilet

Vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid verzoeken Nettorama en Vishandel Klooster BV klanten op de palingfilet niet te consumeren maar terug te brengen naar de winkel. Het product is uitsluitend verkrijgbaar bij vestigingen van Nettorama. Klanten die vragen hebben over deze recall kunnen contact opnemen met Vishandel Klooster BV. Zij zijn op werkdagen tussen 7.30 en 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 0228- 312769.

 
Lees ook
Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.  Ziekteverwekkers als EHEC, Salmonella en Listeria zitten niet alleen in dierlijke producten. Sinds de EHEC-uitbraak van 2011, die de hele Europese...

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...