‘Mogelijk relatie tussen risico op kanker en sterk bewerkt voedsel’

16 februari 2018 © National Cancer Institute

Voor het eerst lijkt er een verband aangetoond te zijn tussen het eten van sterk bewerkt voedsel - junkfood - en kanker.

Door Cécile Janssen - Foodlog

De onderzoekers zijn heel voorzichtig, maar toch ook stellig in hun uitspraken. "Een toename van 10% van het aandeel sterk bewerkte voedingsmiddelen in de voeding ging gepaard met een significante toename van het risico op kanker met meer dan 10%. Verdere studies zijn nodig om een beter inzicht te krijgen". Het onderzoek verscheen deze week in de British Medical Journal. Ook het editorial in het tijdschrift houdt de nodige slagen om de arm door te stellen dat het om een "eerste observatie" gaat, die "zorgvuldig en nader moet worden onderzocht", aldus Le Figaro.

Nog niet eerder werd een zo omvangrijke statistische analyse uitgevoerd naar de mogelijke relatie tussen het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen en het kankerrisico. De onderzoekers van de Franse instituten INSERM, INRA en de Universiteit van Parijs gebruikten de gegevens uit het Nutrinet-Santé platform. Dat is het eerste Franse online 'cohort', waar sinds 2009 circa 105.000 deelnemers (vrijwilligers) meerdere keren per jaar allerlei gegevens invullen, zoals hun voedingspatroon gedurende 24 uur. Om hen daarbij te helpen, bevat Nutrinet-Santé een lijst van 3.300 voedingsmiddelen. Die zijn in te delen in vier verschillende categorieën, van onbewerkt (rauw) tot 'ultra-processed'. In die laatste categorie valt ongezond 'fabriekseten' als snacks, koekjes, instantnoedels en frisdranken. Zeg maar junkfood.

Gedurende de 8 jaar dat de deelnemers gevolgd werden, kregen 2.228 van hen kanker. Op grond van statistisch rekenwerk denkt het onderzoeksteam dat de consumptie van junkfood kan leiden tot een toename van meer dan 10% van het algemene kankerrisico. Het risico lag nog iets hoger bij borstkanker, maar voor darmkanker werd bijvoorbeeld geen statistisch significant verband gevonden.

"Onze studie 'suggereert' slechts een verband tussen sterk bewerkte voedingsmiddelen en kanker", zegt onderzoeker Bernard Srour in Les Echos. "Maar het wijst wel op een mogelijke onderzoeksaanpak op dit terrein." Nader onderzoek, in het laboratorium dus los van de statistiek, zal de exacte causale verbanden - als die er al zijn - aan het licht moeten brengen. Het is immers heel goed denkbaar dat mensen die meer junkfood eten een minder gunstige levensstijl hebben. Volgens het AD is de waarheid echter al boven water: "Slecht eten zorgt echt voor kanker". Dat heeft de krant in ieder geval niet van de onderzoekers gehoord, maar zelf beslist.

Foto: National Cancer Institute, Wikimedia

Altijd op de hoogte blijven?