Mogelijke afstemming criteria Vinkje, Schijf van Vijf en Verbetering Productsamenstelling

Hoe kunnen de wetenschappelijke criteria van het Vinkje, de criteria voor producten onder de Schijf van Vijf en de afspraken voor de verschillende productcategorieën in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling beter op elkaar afgestemd worden? Dat wil Minister Schippers onderzoeken. Zij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Verbetering Productsamenstelling

Strenge onafhankelijke wetenschappelijke criteria van het Vinkje kunnen een stimulans zijn voor de verbetering van de productsamenstelling. Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling richt zich op de gezondere samenstelling. De afgesproken normen stellen als het ware een minimum kwaliteitseis. De criteria om ‘best in class’ producten te onderscheiden, kunnen verdergaande reductiestappen stimuleren. Voor bedrijven kan de strategie achter deze verdergaande criteria een aanvullende stimulans zijn voor de verbetering van de productsamenstelling.

RIVM

Schippers gaat een wetenschappelijke commissie onder leiding van het RIVM vragen om haar te adviseren. Het RIVM zal met de wetenschappelijke commissie van het Vinkje, de wetenschappelijke adviescommissie van het Akkoord en het Voedingscentrum voor het einde van dit jaar een advies uitbrengen.

Bron: FoodHolland

Lees ook:

     
Lees ook
RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

Onderzoek kritisch op gezondheidstoewijding supermarkten

Onderzoek kritisch op gezondheidstoewijding supermarkten

Vier gezondheidsfondsen lieten onderzoek doen naar het aanbod van gezond voedsel in supermarkten. In 2018 spraken de supermarkten in het Nationaal Preventieakkoord af dat zij eten volgens de Schijf van Vijf zouden promoten. Het onderzoek concludeert dat er nog veel te verbeteren is op dit gebied