MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

evmi-kweekvlees

De vleesproductie levert een grote bijdrage aan de klimaatverandering. Er moet dus iets gebeuren. Dit vindt het bedrijf MOSA Meat in Maastricht ook. CEO Peter Verstrate vertelt meer over het realiseren van het ‘kweekvlees’.

Slechte invloed

Vlees heeft niet alleen een slechte invloed op de klimaatverandering, ook vergroten we met het consumeren van veel vlees het risico op antibiotica-resistentie en zoönoses, de overdracht van ziekten van dieren naar de mens. Omdat de wereldbevolking groeit en mensen gemiddeld rijker worden, zal er - als er niks verandert - nog meer vlees geconsumeerd worden.

Kalfsserum

MOSA Meat werkt aan die verandering binnen de vleesindustrie met de productie van kweekvlees. Maar ook kweekvlees heeft nog zo zijn problemen die toetreding tot de markt in de weg staan. Een van de grootste kwesties is het gebruik van het kalfsserum dat wordt gebruikt in het groeimedium. Dit serum wordt gewonnen uit ongeboren kalveren die bij het slachten van koeien worden aangetroffen. “Voor marktrijp kweekvlees is het gebruik daarvan uitgesloten”, verzekert Verstrate. “Voor een productie op enige schaal is er veel te weinig kalfsserum voorhanden. We weten dat serumvrij kweken mogelijk is, we kunnen het al, alleen zal het nog zo’n anderhalf jaar ontwikkeling vergen voor het geoptimaliseerd is.”

Consument

Maar is het kweekvlees wel interessant voor de consument? “We hebben mensen uitgenodigd voor een vleeskeuring en ze hamburgers laten proeven met de labels kweekvlees en traditioneel vlees. Veel mensen vonden het kweekvlees lekkerder.” Dit is opmerkelijk volgens Verstrate, want het waren allebei hamburgers van normaal vlees. Het vertrouwen vanuit de consument is er dus wel.

Voorzichtig

“Er moet veel gebeuren, maar de ontwikkelingen gaan snel.” concludeert Verstrate. Eén van de lastigste opgaven zal het verlagen van de kostprijs worden, is de verwachting. “Rond 2021 zijn we zo ver dat we een aantal restaurants van ons vlees kunnen gaan voorzien. Twee jaar later hebben we als het goed is een fabriek. Maar het zal eerder in de tweede helft van de jaren twintig zijn voordat we op prijs redelijk kunnen concurreren met dierenvlees.” zegt Verstrate. “Wij vinden dat je voorzichtig moet zijn met je marktintroductie: je kunt het maar één keer fout doen. Je ziet het bij veel uitvindingen: niet de eerste wint de markt, maar de beste.”

Lees het volledige interview met Peter Verstrate in EVMI nummer 7 van 2018. Bestel hier twee gratis proefnummers.

Lees ook
Kweekvlees  binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.

Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 47%. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen. Dierenwelzijn en milieubewustzijn blijken de belangrijkste redenen om kweekvlees te eten. Van de respondenten wil 57% kweekvlees consumeren omdat het hen in staat stelt echt vlees te eten zonder dierenleed; 52% denkt dat kweekvlees beter is voor het milieu. Prijs 39%...

Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla Foods presenteerde zijn meest ambitieuze doelen tot nu toe: reductie van broeikasgassen met 30% in de komende tien jaar, en klimaat neutrale zuivel in 2050. Arla wil zijn leidende positie als internationale landbouwcoöperatie benutten om de overstap naar duurzame zuivel versnellen. ‘We werken al jaren aan duurzame landbouw, maar we...