Nationale Week Zonder Vlees van start

Nationale Week zonder vlees

De eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees is vandaag (5 maart) gestart. Volgens de organisatie hebben meer dan 25.ooo mensen zich ingeschreven via de website. Ook wordt het initiatief ondersteund door tientallen supermarkten, producenten, restaurants, pompstations, cateraars, universiteiten, scholen en gemeentes. De NOS vroeg een aantal mensen waarom de week irritatie oproept.

Een vleesverslinder, een vegetariër en een wetenschapper

Aan het woord komen een vleesverslinder, een vegetariër en een wetenschapper. Volgens Jort Althuizen, de ‘vleesverslinder’, moet je mensen niet vertellen dat vlees eten slecht is, maar hen motiveren om vlees te eten van dieren die zijn grootgebracht met aandacht voor dier en milieu. Volgens vegetariër Rutger Bregman van de Correspondent is het initiatief goed voor het creëren van bewustwording, maar is het beeld dat is gecreëerd rond van biologisch vlees veel te romantisch. Die romantiek mag geen aflaat worden om toch vlees te kunnen eten, vindt hij.

De (sociale) wetenschapper Florien Cramwinckel (Universiteit van Utrecht) zegt dat vegetariërs irritatie oproepen omdat ze geen vlees eten om morele redenen. Daarmee wordt iemand die wel vlees eet automatisch een slechter mens. Volgens Cramwinckel is het daarom beter 'geen vlees eten' niet moreel te laden. Om vlees minderen acceptabel te maken zou het ook helpen mensen niet individueel maar als groep aan te spreken. Gedeelde, eventuele schuldgevoelens zijn minder pijnlijk, maar gewenst gedrag beklijft ook beter door de onderlinge sociale controle tussen mensen in dezelfde groep.

Worstenbroodje

De Week Zonder Vlees krijgt ook van de NRC uitgebreid aandacht. De krant maakte onder meer ruimte voor een artikel waarin de uitgesproken carnivoor Marcel van Roosmalen, columnist en schrijver, vertelt over zijn week zonder vlees. Alleen vanwege zijn voorliefde voor Brabantse worstenbroodjes wil hij niet helemaal vegetarisch gaan eten. Dat is wel een beetje gek, want de Vegetarische Slager - die niet meedoet aan de Week zonder Vlees - heeft een vegaworstenbroodje ontwikkeld dat niet van een vleesworstenbroodje te onderscheiden is. Het wordt onder meer geserveerd op het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. De bankiers waren stomverbaasd toen ze hoorden dat ze neppers aten. Dat is een bekende anekdote die al minstens een jaar door het land gaat.

Bron: Foodlog

Lees ook:

Lees ook
Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

Vegetarische ‘vleeswaren’ zijn te zout om ze gezond te noemen. Wel bevatten ze minder verzadigd vet dan de broertjes van vlees.Aan de hand van de berekende Nutri-Score onderzocht de Consumentenbond 33 soorten vegetarisch broodbeleg en vergeleek ze met de tegenhangers van vlees. De samenstelling van vegetarische kipfilet, ham, salami,...

Vion zet in op duurzaamheid

Vion zet in op duurzaamheid

In 2019 zette Vion met de strategie 'Building Balanced Chains' succesvol in op duurzaamheid. Daarnaast was 2019 in financiële zin een goed jaar, met goede marges in Europa en een toegenomen vraag in Azië. Dat staat in het jaarverslag van het bedrijf. In 2020 gaat Vion door met de 'Building Balanced Chains'-strategie, maar het bedrijf voorziet grote...

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

De populariteit van biologisch vlees in Duitsland neemt toe. In 2019 steeg het marktaandeel met 13,8 procent. Daarom brengt Vion haar biologische lijn 'Der Grüne Weg' op de Duitse markt. Het assortiment bestaat uit biologisch rund- en varkensvlees. Het merk is gebaseerd op Vions Nederlandse bio-merk De Groene Weg.