Aardappelverwerker Farm Frites wil een zonnepark bouwen voor duurzame energie en een nieuwe weg aanleggen die vrachtverkeer buiten de stad om leidt. Maar de buurt, en met name de naastgelegen naturistencamping, komt in opstand. Deze plannen zouden namelijk hun privacy aantasten en het landschap verpesten.

Om duurzame energie op te wekken wil Farm Frites zijn dak bedekken met zonnepanelen en een zonnepark aanleggen van ongeveer veertig voetbalvelden groot. Op dit moment gebruikt de aardappelverwerker nog Gronings aardgas als energiebron, maar hier moet het bedrijf mee stoppen van minister Wiebes: vóór 2021 moet er worden overgestapt naar duurzame energie of ander gas. De buurtbewoners vinden de aanleg van het zonnepark maar niks. Zij vrezen voor de biodiversiteit en verwijten Farm Frites dat ze het landschap verpesten.

Privacy

Naast de energietransitie wil Farm Frites nog een verandering doorvoeren: het bedrijf wil een nieuwe weg aanleggen om ervoor te zorgen dat er minder vrachtverkeer dwars door de stad rijdt. Dit plan wordt ook afgekeurd door de buurt, want het zou de privacy aantasten. De weg komt in de tekeningen namelijk rakelings langs een naturistencamping. Zowel het zonnepark als de nieuwe weg zouden natuurvriendelijk worden aangelegd, maar dat is volgens de buurt niet afdoende.

Verduurzamen

Farm Frites wil door de zonnepanelen de CO2-uitstoot van de fabriek verkleinen, en daarnaast werken aan een CO2-neutrale keten. Voor dit laatste is het bedrijf een samenwerking aangegaan met de provincie Zuid-Holland, Wageningen University & Research en de HAS Hogeschool. Samen tekenden zij vorige maand het convenant ‘Green Circle Sustainable French Fries Chain’.

Altijd op de hoogte blijven?