NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

10 mei 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Op dit moment is de stijging van de broodprijs nog redelijk beperkt. Doordat veel bakkers met termijncontracten werken, duurt het even voordat de prijzen ook daadwerkelijk hoger worden. NBC verwacht wel dat de prijs van brood de komende tijd toeneemt, vanwege de stijgende trend in de afgelopen maanden en de nog niet doorberekende kostenstijgingen. Van een verdubbeling van de prijs is op dit moment nog geen sprake.

Mirjam Kortekaas, directeur van het NBC: “De bakkerijsector heeft een moeilijke periode achter de rug. Ten tijde van de coronamaatregelen waren restaurants, lunchrooms en cateraars gesloten. De horeca is goed voor 17% van de totale broodverkoop in Nederland. Het feit dat de horeca weer open is, zorgt voor hoop en perspectief bij veel ondernemers. Natuurlijk zullen ook zij iets gaan doen met de stijging van de broodprijs, maar de impact daarvan is op dit moment gering.” 

Bron: NBC

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?