Neder Banaan komt met nieuwe duurzame teeltmethode

Nederbanaan_kas

Neder Banaan wil de banaan en de reststromen van de bananenplant beter benutten. Een nieuwe duurzame teeltmethode zorgt ook voor minder voedselverspilling. De eerste duurzame bananen zijn woensdag 24 november in Ede geoogst.

Ziektes zoals de Panamaziekte en Black Sigatoka vormen een grote bedreiging voor de banaan. Om deze ziektes tegen te gaan gebruiken bananentelers veel chemische bestrijdingsmiddelen bij het telen van bananen. Deze middelen zijn slecht voor het milieu en schimmels worden uiteindelijk ongevoelig voor de pesticiden. Daarom werkte Gert Kema, hoogleraar plantenwetenschappen Wageningen University & Research, aan duurzamere bananenteelt. De WUR zette dit project op ter ere van het 100-jarig bestaan van de universiteit. Drie jaar geleden begonnen ze met het onderzoeken van bananenplanten telen op een substraat van kokosvezels. Het doel van Neder Banaan is niet commercieel maar "het aanjagen van de innovatie op het gebied van kweken op substraat", aldus Pieter Vink, directeur van Neder Banaan. Pieter Vink, ziet het als zijn missie om bananen te redden en de hele bananenboom duurzaam te gebruiken.

Kweken op substraat is de oplossing volgens Gert Kema voor het probleem met de ziektes van bananenplanten. De bomen moeten uit de besmette grond worden gehaald en geplaatst worden op substraat in de kas. Vervolgens worden ze zoals Kema beschrijft aan het infuus gehangen met genoeg water en de benodigde voedingsstoffen.

Eerste oogst

Op woensdag 24 november 2021 vond de eerste oogst plaats in de kas in Ede. De eerste bananentros die Gert Kema deze dag afhakte was de Cavendish. Daarnaast zijn ze nog bezig om drie andere soorten bananen (de Gros Michel, bakbananen en Oost-Afrikaanse bananensoort) te telen.

Tegen voedselverspilling

Verschillende (lokale) ondernemingen werken mee aan het andere deel van het project om minder van de banaan en de bananenplant te verspillen. Zo maakt Banketbakkerij Ritmeester kleine bananeneclairs van de gepureerde banaan, Pulled Peel hergebruikt de schil door die te marineren en vervolgens tot kleine "spekreepjes" te maken die te gebruiken zijn in gerechten als vleesvervanger. Daarnaast zijn de brouwers van Kleiburg bezig een speciaal biertje van duurzame bananen te produceren. En Banana Undies maakt van de stam van een bananenboom lingerie. Daarnaast wordt de stam van de bananenplant ook gebruikt als houtvervanger voor pallets. Het laatste onderdeel van de bananenboom is het blad en de horeca gebruikt dit voor stomen en serveren. Door deze samenwerkingen wordt uiteindelijk de hele bananenplant duurzaam verwerkt.

Onderdeel van de Neder Groep

Neder Banaan is onderdeel van de Neder Groep. De Neder Groep ontwikkelt nieuwe Nederlandse voedselproducten en voedselconcepten, adviseert over de transitie naar een korte voedselketen en distribueert onder eigen label voedsel van eigen bodem

 

Lees ook
HAS green academy en Bamboo Brands ontwikkelen Consumer Behaviour Lab voor duurzaam voedsel

HAS green academy en Bamboo Brands ontwikkelen Consumer Behaviour Lab voor duurzaam voedsel

Het lectoraat Design Methoden in Food van HAS green academy gaat samen met Bamboo Brands een Consumer Behaviour Lab opzetten. Dit lab richt zich op het ontwikkelen van betrouwbare voorspellende methoden die studenten en professionals ondersteunen in het bedenken, ontwerpen en vermarkten van gezond en duurzaam voedsel voor consumensen.

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Alternatief stikstofplan: Meer geld voor boeren met duurzame producten

Alternatief stikstofplan: Meer geld voor boeren met duurzame producten

Een groep experts overhandigde het kabinet 18 augustus een eigen stikstofplan met de titel Toekomst zoekt Boer. De stikstofuitstoot moet in dit plan nog steeds met de helft verminderen, maar de overheid moet de duurzame boeren helpen. Deze krijgen nu te weinig voor hun producten.