Nederland aan top in wereldlijst voedselvoorziening

aarde315

BOSTON - Nederland is wereldwijd het beste land op het gebied van voedselvoorziening. Tsjaad scoort het laagst met de slechtste nutritionele waarde van de voeding.

Dat stelt Oxfam Novib na een vergelijking van gegevens uit 125 landen. Met de ‘Good Enough to Eat Index’ wil de organisatie laten zien hoe het met de voedselsituatie in diverse landen gesteld is.

Veel Europese landen

Nederland staat bovenaan vanwege het feit dat het aanbod aan voedsel relatief goedkoop, gezond, divers en van hoge nutronele waarde is. Ook heeft ons land relatief weinig diabetici.

Nederland wordt in de ranglijst gevolgd door diverse Europese landen. Frankrijk staat tweede, gevolgd door Zwitserland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en België. De VS en Groot-Brittannië vallen buiten de top 20.

Afrika scoort slecht

Afrikaanse landen staan relatief laag. Dit komt vooral doordat de prijzen daar relatief hoog liggen, de hygiëne er slecht is en een derde van de kinderen kampt met ondergewicht.

In Guinee, Gambia en Tsjaad geeft de bevolking 2,5 keer zo veel uit aan voedsel dan aan andere consumptieartikelen. Zij zijn dan ook de landen met relatief het duurste voedsel.

Volgens Oxfam Novib is relatief duurdere voeding vrijwel altijd ook absoluut duurder, minder divers en minder gezond.

Overgewicht

Nederland doet het alleen relatief slecht op het onderdeel overgewicht, al is dat bij 12 andere landen in de top 20 net zo. 19 procent van de Nederlanders heeft een bmi van meer dan 30 (ernstig overgewicht).

Oxfam Novib stelt dat er wereldwijd voldoende voeding is om de hele wereldbevolking te kunnen voeden, maar dat er desondanks 840 miljoen mensen dagelijks honger lijden. Dit mede door de slechte ontwikkeling van de landbouw in ontwikkelingslanden. Ook staan handelsakkoorden een eerlijker verdeling van voeding in de weg.

Lees ook: