Nederland grootste insectenimporteur van Europa

insectenproducten Jumbo

Van alle EU lidstaten voert Nederland de meeste nuttige insecten in, meldt het CBS. De invoerwaarde is met €8,2 miljoen (390.000 kilogram) in de eerste helft van 2017 bijna vijf keer hoger als in 2012.

Samen met België en Frankrijk is Nederland goed voor 60% van de totale Europese insectenimport. Als exporteur van in Nederland gekweekte insecten komt Nederland met een waarde van €5,6 miljoen op de derde plaats, na België en Slowakije.

Bijen, goed voor 30% van de importwaarde, verliezen in verhouding met 2012 terrein op insecten als sluipwespen, meelwormen en sprinkhanen (70%). Het belangrijkste land van herkomst is Israël. Insecten worden ingezet bij de bestuiving van landbouwgewassen en natuurlijke gewasbescherming. Daarnaast worden ze in toenemende mate gebruikt voor consumptie voor mens en dier.

Bron: Foodlog

Lees ook
BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald

Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde. Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties...

Voedseltrends op Anuga

Voedseltrends op Anuga

De inmiddels honderdjarige beurs Anuga in Keulen is een tweejaarlijks hoogtepunt waar honderden bedrijven hun nieuwe producten tonen. Die nieuwe producten bevestigen een aantal trends die al even spelen in de industrie, en laten zien in welke vorm die de komende jaren op de markt zouden kunnen verschijnen.

Gids etiketteren ligt klaar voor insectenproducten

Gids etiketteren ligt klaar voor insectenproducten

Het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) heeft een advies gepubliceerd voor het etiketteren van voeding op basis van insecten. De gids geeft aanbevelingen op het gebied van wettelijke eisen waaraan etiketten moeten voldoen, gezondheidsclaims, het aangeven van allergenen, de oorsprong en de verantwoordelijkheden van operators in...