Nederland tweede avocado-importeur

8 mei 2017

Nederland importeerde in 2016 voor een recordbedrag van 433 miljoen euro aan avocado’s. Daarmee is Nederland na de VS de grootste avocado-importeur ter wereld. Vier op de vijf ingevoerde avocado’s zijn niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan door naar andere landen. Dat meldt het CBS op basis van aanvullende analyse van recent gepubliceerde cijfers.

Invoerwaarde avocado's

De invoerwaarde van avocado’s is de afgelopen acht jaar verviervoudigd. Bij geen enkele andere fruitsoort was de groei zo groot. De avocado staat nu na de druif op de tweede plek. Ook de invoer van bananen is sterk gegroeid, waardoor de banaan op plek drie eindigde, gevolgd door sinaasappels en meloenen. De invoer van appels is in acht jaar tijd juist fors gedaald.

Voor andere landen

Het grootste deel van de avocado’s (79 procent) gaat niet naar de Nederlandse markt, maar naar andere landen. Dit zijn vooral om Europese landen. Voor Nederlandse consumptie was in 2016 ongeveer 39 miljoen kilogram avocado’s beschikbaar. In 2008 was dat nog 10 miljoen kilogram. De invoer voor de Nederlandse markt was niet eerder zo hoog.

Peru, Chili en Zuid-Afrika

De meeste door Nederland geïmporteerde avocado's komen uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. Mexico is de grootste producent, maar meeste Mexicaanse avocado's gaan naar de Verenigde Staten.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?