Nederlander at meer vlees in 2019

Rundvlees 2_pixabay

Nederlanders aten alweer meer vlees in 2019 Dat meldt NU.nl op basis van onderzoek dat donderdag aanstaande door Wageningen University & Research (WUR) naar buiten wordt gebracht. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Wakker Dier.

NU.nl schrijft over het onderzoek dat de vleesconsumptie gemeten naar hoofd van de bevolking in 2019 gemiddeld met ruim 0,5 kilo steeg ten opzichte van 2018. In dat jaar steeg de consumptie ook al ten opzichte van voorgaande jaren. Dat nieuws zorgde vorig jaar voor opschudding, nadat de NOS had gemeld dat de consumptie gedaald zou zijn.

In totaal consumeerde elke Nederlander gemiddeld 77,8 kilo vlees, gemeten in zogeheten karkasgewicht (inclusief botten en afsnijdsels, exclusief organen). Ongeveer de helft daarvan beland daadwerkelijk in je maag. Omgerekend naar echt gegeten kilo's aten Nederlanders in 2019 een kleine 40 kilo vlees.

Volgens nu.nl blijkt uit de cijfers dat we vooral meer vlees van pluimvee zijn gaan eten; varkensvlees laat een kleinere stijging zien. Nederlanders eten gemiddeld 18,5 kilo varken per jaar. Kip staat op de tweede plaats, met 11,5 kilo per hoofd van de Nederlandse bevolking. Van rund eten we jaarlijks 8 kilo per persoon, meldt de berichtensite.

De cijfers zijn wat vertekend. Vlees dat in de horeca gegeten wordt, tikt door in de cijfers. Dat betekent dat de consumptie van buitenlandse toeristen worden omgeslagen over mensen die in Nederland wonen.

Door de horecasluitingen die dit jaar van kracht zijn geworden, zullen niet alleen de cijfers veranderen, maar vermoedelijk ook het aanbod van vlees. Luxe vleesdelen vinden hun weg niet meer naar de markt, waardoor de marges onder druk komen te staan in de keten als geheel. Dat zal mogelijk een effect hebben op niet de vraag naar vlees, maar het aanbod (minder) en de prijs van vlees (duurder). De opbouw van de marge op vlees vindt plaats in de gehele keten. Delen die duur betaald worden (zoals bijvoorbeeld luxe filets en steaks) maken de lagere en soms negatieve marge op andere delen goed. Omdat de marges als geheel maar dun zijn, kunnen de sluitingen grote effecten hebben en leiden tot beperking van het aanbod zodat vlees duurder wordt.

Foodlog

Lees ook
Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland kent de meeste (zelfverklaarde) flexitariërs en minste vleeseters van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek onder 7.500 consumenten uit tien Europese landen die onlangs werden ondervraagd.

18 procent jongeren koopt geen vlees

18 procent jongeren koopt geen vlees

Bij de aankoop van vlees zijn kwaliteit en prijs de belangrijkste overwegingen voor Nederlanders. Duurzaamheid en klimaat zijn niet doorslaggevend, hoewel de helft van de consumenten er wel bij stil zegt te staan. Dit blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van campagneorganisatie Feedback.

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.