Nederlander at meer vlees in 2019

Rundvlees 2_pixabay

Nederlanders aten alweer meer vlees in 2019 Dat meldt NU.nl op basis van onderzoek dat donderdag aanstaande door Wageningen University & Research (WUR) naar buiten wordt gebracht. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Wakker Dier.

NU.nl schrijft over het onderzoek dat de vleesconsumptie gemeten naar hoofd van de bevolking in 2019 gemiddeld met ruim 0,5 kilo steeg ten opzichte van 2018. In dat jaar steeg de consumptie ook al ten opzichte van voorgaande jaren. Dat nieuws zorgde vorig jaar voor opschudding, nadat de NOS had gemeld dat de consumptie gedaald zou zijn.

In totaal consumeerde elke Nederlander gemiddeld 77,8 kilo vlees, gemeten in zogeheten karkasgewicht (inclusief botten en afsnijdsels, exclusief organen). Ongeveer de helft daarvan beland daadwerkelijk in je maag. Omgerekend naar echt gegeten kilo's aten Nederlanders in 2019 een kleine 40 kilo vlees.

Volgens nu.nl blijkt uit de cijfers dat we vooral meer vlees van pluimvee zijn gaan eten; varkensvlees laat een kleinere stijging zien. Nederlanders eten gemiddeld 18,5 kilo varken per jaar. Kip staat op de tweede plaats, met 11,5 kilo per hoofd van de Nederlandse bevolking. Van rund eten we jaarlijks 8 kilo per persoon, meldt de berichtensite.

De cijfers zijn wat vertekend. Vlees dat in de horeca gegeten wordt, tikt door in de cijfers. Dat betekent dat de consumptie van buitenlandse toeristen worden omgeslagen over mensen die in Nederland wonen.

Door de horecasluitingen die dit jaar van kracht zijn geworden, zullen niet alleen de cijfers veranderen, maar vermoedelijk ook het aanbod van vlees. Luxe vleesdelen vinden hun weg niet meer naar de markt, waardoor de marges onder druk komen te staan in de keten als geheel. Dat zal mogelijk een effect hebben op niet de vraag naar vlees, maar het aanbod (minder) en de prijs van vlees (duurder). De opbouw van de marge op vlees vindt plaats in de gehele keten. Delen die duur betaald worden (zoals bijvoorbeeld luxe filets en steaks) maken de lagere en soms negatieve marge op andere delen goed. Omdat de marges als geheel maar dun zijn, kunnen de sluitingen grote effecten hebben en leiden tot beperking van het aanbod zodat vlees duurder wordt.

Foodlog

Lees ook
Flexitariër eet nog steeds vlees

Flexitariër eet nog steeds vlees

De afgelopen 10 jaar groeide het aantal flexitariërs in Nederland. Van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019. De vleesconsumptie laat een ander beeld zien. Nederlanders gingen 2 kilo minder vlees eten.

Vleesconsumptie iets gestegen

Vleesconsumptie iets gestegen

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2018 iets meer dan 77 kg karkasgewicht. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017.

Wakker Dier: Gemaksmixen stimuleren vleesconsumptie

Wakker Dier: Gemaksmixen stimuleren vleesconsumptie

Uit een steekproef van Wakker Dier blijkt dat bijna alle recepten op gemaksmixen vlees bevatten. Daarnaast wordt ook nog meer rood vlees aangeraden dan gezond voor je is. Wakker Dier trekt daarom aan de bel en roept op tot actie. De steekproef van Wakker Dier wees uit dat 90% van de recepten op maaltijdmixen, roerbaksauzen en pakken rijst vlees...