Nederlander eet gemiddeld dertig suikerklontjes per dag
Volgens het Diabetes Fonds onderschatten Nederlanders de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnen krijgen. Nederlanders denken dat ze zo'n tien suikerklontjes (40 gram) per dag eten. In werkelijkheid eten consumenten gemiddeld dertig suikerklontjes (122 gram) per dag.
Suikerinname
Driekwart van de Nederlanders heeft weleens geprobeerd om minder suiker binnen te krijgen. Dit deden ze om zich gezonder te voelen of om af te vallen. Maar slechts 16 procent weet hoe ze de suikerinname kunnen verlagen.
Suiker in producten
Suiker zit in veel producten verstopt. Volgens 85 procent van de Nederlanders helpt een flinke suikerreductie in producten pas echt. Zij vinden dit een rol van de fabrikanten. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: "De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen."
'Lekker met minder suiker'
Daarom start het Diabetesfonds samen met Ekoplaza de 'Lekker met minder suiker'-weken. Vijf weken lang krijgen mensen via een speciale nieuwsbrief handige tips, interessante weetjes en lekkere recepten met minder suiker.
Lees ook:
Meer over
Lees ook
College van Beroep acht reclame Douglas misleidend
In een reclame van een anti-veroudering product van Dougles verchijnt de tekst ‘Suiker veroorzaakt rimpels’ in beeld. De Cosun Beet Company diende een klacht in bij de Stichting Reclame Code. De stichting acht de reclame misleidend omdat er geen causaal verband is aangetoond tussen de consumptie van kristalsuiker en het ontstaan van rimpels.
Voorlopig geen suikertaks in Nederland
Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid voert geen ‘suikertaks’ in. Het RIVM deed onderzoek naar de waarde van een verhoogde belasting op suikerhoudende dranken en concludeerde dat het een mogelijke maatregel is tegen overgewicht. De staatssecretaris vertrouwt echter op het Nationaal Preventieakkoord.
Felle woorden tussen Foodwatch en Kenniscentrum suiker & voeding
Foodwatch verwijt in een recent onderzoek de suikerindustrie dat het wetenschap gebruikt om suiker in een onterecht positief daglicht te stellen. Negen wetenschappers, betrokken bij de suikerindustrie, uiten zich publiekelijk in lijn met belangen van de industrie. Het Kenniscentrum suiker & voeding, de betreffende groep uit de suikerindustrie, noemt...