Nederlander eet gemiddeld dertig suikerklontjes per dag
Volgens het Diabetes Fonds onderschatten Nederlanders de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnen krijgen. Nederlanders denken dat ze zo'n tien suikerklontjes (40 gram) per dag eten. In werkelijkheid eten consumenten gemiddeld dertig suikerklontjes (122 gram) per dag.
Suikerinname
Driekwart van de Nederlanders heeft weleens geprobeerd om minder suiker binnen te krijgen. Dit deden ze om zich gezonder te voelen of om af te vallen. Maar slechts 16 procent weet hoe ze de suikerinname kunnen verlagen.
Suiker in producten
Suiker zit in veel producten verstopt. Volgens 85 procent van de Nederlanders helpt een flinke suikerreductie in producten pas echt. Zij vinden dit een rol van de fabrikanten. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: "De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen."
'Lekker met minder suiker'
Daarom start het Diabetesfonds samen met Ekoplaza de 'Lekker met minder suiker'-weken. Vijf weken lang krijgen mensen via een speciale nieuwsbrief handige tips, interessante weetjes en lekkere recepten met minder suiker.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Aanvaardbare bovengrens voor suikerconsumptie vaststellen is niet mogelijk
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt opnieuw vast dat er geen wetenschappelijk onderbouwde bovengrens voor suikerinname kan worden aangegeven. Voedingsdeskundigen kunnen tot 30 september 2021 feedback geven op de resultaten, beoordelingen en het advies van de EFSA.
Slim verpakken geeft zoetere smaak
Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.
Fructose: slechter dan 5 jaar geleden
Fructose is een van de meest besproken en onderzochte stoffen in de dagelijkse voeding. Het zoete bestanddeel van gewone suiker heeft al heel lang de schijn tegen, maar had altijd de wetenschappers mee. ‘Hoe is het nu met dat onderzoek gesteld?’ vraagt een lezer. Nou, het ziet er nu een stuk slechter uit voor fructose dan vijf jaar geleden.