Nederlander eet gemiddeld dertig suikerklontjes per dag

suikerklontjes

Volgens het Diabetes Fonds onderschatten Nederlanders de hoeveelheid suiker die ze dagelijks binnen krijgen. Nederlanders denken dat ze zo'n tien suikerklontjes (40 gram) per dag eten. In werkelijkheid eten consumenten gemiddeld dertig suikerklontjes (122 gram) per dag.

Suikerinname

Driekwart van de Nederlanders heeft weleens geprobeerd om minder suiker binnen te krijgen. Dit deden ze om zich gezonder te voelen of om af te vallen. Maar slechts 16 procent weet hoe ze de suikerinname kunnen verlagen.

Suiker in producten

Suiker zit in veel producten verstopt. Volgens 85 procent van de Nederlanders helpt een flinke suikerreductie in producten pas echt. Zij vinden dit een rol van de fabrikanten. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: "De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen."

'Lekker met minder suiker'

Daarom start het Diabetesfonds samen met Ekoplaza de 'Lekker met minder suiker'-weken. Vijf weken lang krijgen mensen via een speciale nieuwsbrief handige tips, interessante weetjes en lekkere recepten met minder suiker.

Lees ook:

Lees ook
Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.