Nederlander verspilt veel meer food dan hij denkt

verspilling3-315

De hoeveelheid voedsel die Nederlanders thuis verspillen, is veel groter dan ze zelf denken. Gemiddeld schatten ze zelf zo’n 400 gram per week weg te gooien; in werkelijkheid ligt dit op ongeveer 900 gram.

Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction heeft uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Tweederde van de Nederlanders zegt niettemin veel te doen om voedselverspilling te voorkomen. Zo wordt door veruit de meesten (84 procent) niet elk product weggegooid dat over de THT-datum is.

Eerst wordt het product bekeken, eraan geroken en ervan geproefd, om te bepalen of het nog goed is.

In koelkast

Verder bewaart 80 procent van de Nederlanders restjes in de koelkast of vriest ze in. Slechts 3 procent zegt een restje in de koelkast te bewaren om het later alsnog weg te gooien. Inwoners van Overijssel (2 procent) gooien kliekjes minder vaak weg (2 procent) dan gemiddeld in Nederland (11 procent).

In het onderzoek is verder gevraagd naar de eetgewoonten en toekomstblik van verschillende sociale milieus. Er is daarbij ook gekeken naar gezond en duurzaam eetgedrag per sociaal milieu.

Meer flexitarisch

Nederlanders zeggen steeds meer flexitarisch te eten. 55 procent van hen eet drie dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Zij kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten.

Duurzame en gezonde voedselkeuzes blijken vaak samen te gaan, concludeert het Voedingscentrum. In sociale milieus waar men gezonder eet, is men ook vaker bezig met de duurzame kant van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling.

‘Traditionele burgers’ (13 procent van de bevolking) eten vaker dagelijks fruit dan mensen uit andere sociale milieus. Ze eten vaak duurzaam, omdat ze zuinig in het leven staan. Zij verspillen bijna de helft minder dan gemiddeld.

Moderne burgerij: Prijs belangrijk

22 procent van de Nederlanders valt in de categorie ‘Moderne burgerij’; zij eten relatief meer aardappel, iets minder groente en fruit en laten het vlees minder vaak weg bij de avondmaaltijd. De prijs van het eten is voor hen belangrijker dan de duurzaamheid. Zij maken zich dan ook relatief vaker zorgen over de prijs van gezond eten in de toekomst.

De ‘Kosmopolieten’ (‘open, kritische wereldburgers') en de 'Postmaterialisten' ('maatschappijkritische idealisten’) eten juist meer groente dan gemiddeld en staan vaker open voor alternatieve vleesvervangers als zeewier, algen, insecten en kweekvlees.

‘Gemaksgeoriënteerden’ eten relatief weinig groente en vaker dan gemiddeld dagelijks chips (meerdere handjes).

Regionale verschillen

Gelderlanders blijken vaker vegetariër te zijn: 11 procent tegenover het landelijk gemiddelde van 3 procent. En in Noord-Holland zijn inwoners vaker (28 procent) bereid om in de toekomst vlees af en toe te vervangen door zeewier, dan in de rest van Nederland (18 procent).

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding (premium)

 
Lees ook
Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

De wereldwijde verspilling van voedsel door consumenten is mogelijk twee keer zo groot als tot nu toe werd aangenomen. Dat berekenen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel. Organisaties als...