Nederlander wint World Food Prize

simon-groot-persbericht

De prestigieuze World Food Prize is dit jaar gewonnen door een Nederlander. Groenteveredelaar Simon Groot krijgt de prijs omdat zijn bedrijf East West Seeds de positie van kleine, Aziatische boerengemeenschappen enorm heeft verbeterd en gezonde groente in deze arme landen betaalbaarder en beter beschikbaar maakt.

Toen Groot met zijn bedrijf begon was het kweken van groenten relatief onvoordelig in de tropen. Veel boeren gebruikten zaad van lage kwaliteit, dat slecht bestand was tegen de tropische omgeving en lage opbrengsten gaf. Met East West Seeds wilde Groot de positie van die boeren verbeteren door ze van kwalitatief goed groentezaad te voorzien. Inmiddels heeft het bedrijf een hoofdkantoor in Bangkok en opereert het in de hele tropische wereld.

‘Deze prijs is vooral voor de miljoenen kleine boeren die niet meer enkel landbouw bedrijven om te overleven, maar duurzame bedrijven opbouwen voor zichzelf en hun gemeenschap’, reageert Groot. ‘Zij hebben bewezen dat kleinschalige groenteteelt een effectieve manier is om voor inkomen te zorgen op het platteland en tegelijkertijd de beschikbaarheid van goede voeding te verbeteren.’

De jury blijkt onder de indruk van Groots strategie. Meestal wordt de prijs toegekend aan publieke onderzoekers, niet aan private ondernemingen. ‘Groot heeft met zijn onderneming een netwerk van zaadproducenten opgebouwd, dat in staat is gebleken de levens van 20 miljoen kleinere boeren in deze landen ingrijpend te verbeteren,’ aldus Kenneth Quin, voorzitter van de organisatie die de World Food Prize toekent.

Lees ook
Tony’s Chocolonely krijgt eigen fabriek in België

Tony’s Chocolonely krijgt eigen fabriek in België

Chocolademerk Tony’s Chocolonely neemt de Belgische chocoladefabriek Althaea-De Laet over. Hiermee heeft de verkoper van fairtrade chocolade een eigen chocoladefabriek in handen en kan het voor het eerst zijn eigen chocoladerepen maken.

Slasoorten stammen af van 6.000 jaar oude plant

Slasoorten stammen af van 6.000 jaar oude plant

De sla die wij tegenwoordig eten, stamt af van wilde plantjes die 6.000 jaar geleden in de Kaukasus groeiden.

Helft van Cargills cacao is nu traceerbaar

Helft van Cargills cacao is nu traceerbaar

Agrifoodconcern Cargill heeft 50 procent van zijn cacao traceerbaar gemaakt. Dat heeft het bedrijf bereikt met een scala aan technologische oplossingen, waaronder digitale systemen die boeren en inkopers met elkaar verbinden, barcodes op cacaozakken, en systemen om kinderarbeid te monitoren. Cargill deed die duurzaamheidsclaim in een Sustainability...