Nederlander wint World Food Prize

simon-groot-persbericht

De prestigieuze World Food Prize is dit jaar gewonnen door een Nederlander. Groenteveredelaar Simon Groot krijgt de prijs omdat zijn bedrijf East West Seeds de positie van kleine, Aziatische boerengemeenschappen enorm heeft verbeterd en gezonde groente in deze arme landen betaalbaarder en beter beschikbaar maakt.

Toen Groot met zijn bedrijf begon was het kweken van groenten relatief onvoordelig in de tropen. Veel boeren gebruikten zaad van lage kwaliteit, dat slecht bestand was tegen de tropische omgeving en lage opbrengsten gaf. Met East West Seeds wilde Groot de positie van die boeren verbeteren door ze van kwalitatief goed groentezaad te voorzien. Inmiddels heeft het bedrijf een hoofdkantoor in Bangkok en opereert het in de hele tropische wereld.

‘Deze prijs is vooral voor de miljoenen kleine boeren die niet meer enkel landbouw bedrijven om te overleven, maar duurzame bedrijven opbouwen voor zichzelf en hun gemeenschap’, reageert Groot. ‘Zij hebben bewezen dat kleinschalige groenteteelt een effectieve manier is om voor inkomen te zorgen op het platteland en tegelijkertijd de beschikbaarheid van goede voeding te verbeteren.’

De jury blijkt onder de indruk van Groots strategie. Meestal wordt de prijs toegekend aan publieke onderzoekers, niet aan private ondernemingen. ‘Groot heeft met zijn onderneming een netwerk van zaadproducenten opgebouwd, dat in staat is gebleken de levens van 20 miljoen kleinere boeren in deze landen ingrijpend te verbeteren,’ aldus Kenneth Quin, voorzitter van de organisatie die de World Food Prize toekent.

Lees ook
Blockchain voor een betere wereld

Blockchain voor een betere wereld

In dit tweede deel van onze grondige duik in de wereld van de blockchain kijken we naar de potentie van transparante ketens om uitbuiting, kinderarbeid en slavernij de wereld uit te helpen. Kan blockchain keurmerken als Fairtrade en Rainforest Alliance overbodig maken? Sinds vorig najaar kunnen klanten van Albert Heijn via een code op de fles de herkomst...

Het geheim achter Chr. Hansens rode kleurstof is een aardappel

Het geheim achter Chr. Hansens rode kleurstof is een aardappel

Na een decennialang veredelingsprogramma heeft Chr. Hansen een nieuwe zoete aardappelsoort ontwikkeld die de grondstof vormt voor nieuwe rode kleurstoffen. De Hansen sweet potato, noemen ze hem, ofwel Ipomoea batatas. Deze rode aardappel is het geheim achter de nieuwe ‘FruitMax’ kleurstoffen van Chr. Hansen, die andere opties als karmijn...

Ruimte voor CRISPR-Cas?

Ruimte voor CRISPR-Cas?

Vorige week liet minister Schouten van Landbouw in een interview met de Volkskrant los dat zij wel ruimte zou willen voor experimenten met CRISPR-Cas. Maar is er kans dat die ruimte er komt? Minister Schouten zei eigenlijk niets nieuws toen zij toegaf wel ruimte te willen voor experimenten met de genetische veredelingstechniek CRISPR-Cas, waarmee kwetsbaarheden...