De prestigieuze World Food Prize is dit jaar gewonnen door een Nederlander. Groenteveredelaar Simon Groot krijgt de prijs omdat zijn bedrijf East West Seeds de positie van kleine, Aziatische boerengemeenschappen enorm heeft verbeterd en gezonde groente in deze arme landen betaalbaarder en beter beschikbaar maakt.

Toen Groot met zijn bedrijf begon was het kweken van groenten relatief onvoordelig in de tropen. Veel boeren gebruikten zaad van lage kwaliteit, dat slecht bestand was tegen de tropische omgeving en lage opbrengsten gaf. Met East West Seeds wilde Groot de positie van die boeren verbeteren door ze van kwalitatief goed groentezaad te voorzien. Inmiddels heeft het bedrijf een hoofdkantoor in Bangkok en opereert het in de hele tropische wereld.

‘Deze prijs is vooral voor de miljoenen kleine boeren die niet meer enkel landbouw bedrijven om te overleven, maar duurzame bedrijven opbouwen voor zichzelf en hun gemeenschap’, reageert Groot. ‘Zij hebben bewezen dat kleinschalige groenteteelt een effectieve manier is om voor inkomen te zorgen op het platteland en tegelijkertijd de beschikbaarheid van goede voeding te verbeteren.’

De jury blijkt onder de indruk van Groots strategie. Meestal wordt de prijs toegekend aan publieke onderzoekers, niet aan private ondernemingen. ‘Groot heeft met zijn onderneming een netwerk van zaadproducenten opgebouwd, dat in staat is gebleken de levens van 20 miljoen kleinere boeren in deze landen ingrijpend te verbeteren,’ aldus Kenneth Quin, voorzitter van de organisatie die de World Food Prize toekent.

Altijd op de hoogte blijven?