Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees
De Nederlandse vleesconsumptie ligt op bijna 36 kilo per jaar. Mannen eten gemiddeld 800 gram per week, vrouwen 550 gram. Dat is meer dan het advies van de Schijf van Vijf, namelijk maximaal 500 gram vlees. Het Voedingscentrum advisieert meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel Nederlanders hier al mee bezig zijn.
Motivaction voerde het onderzoek, waaraan 1.038 Nederlanders in de leeftijd van 18-80 jaar deelnamen, uit voor het Voedingscentrum. Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in vleesconsumptie en de daarbij horende motivaties en belemmeringen om te minderen met vlees eten onder verschillende subgroepen.
Minder vlees
Volgens het onderzoek zegt 38 procent van de Nederlanders de laatste jaren bewust minder vlees te eten en 5 procent wil hier binnenkort mee starten. 20 procent denk weleens na over minder vlees eten maar heeft nog geen actie ondernomen. 17 procent heeft er nooit overnagedacht en 18 procent heeft er wel over nagedacht maar is niet van plan te minderen.
De redenen die gegeven worden voor minder vlees eten zijn milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en gezondheid (27 procent). 41 procent zegt dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd te vinden. Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Veel mensen willen duurzaam en gezond eten en passen daar hun gewoontes op aan. Zij eten daarom één of meerdere dagen in de week wat anders dan vlees bij de avondmaaltijd.”
Vijf dagen per week
7 op de 10 Nederlanders zegt maximaal vijf dagen per week vlees te eten bij de avondmaaltijd. Een derde geeft aan dit hooguit drie dagen per week te doen. Kip is het meest populair. 76 procent van de vleeseters eten dit minimaal een keer per week.
Flexitariërs vervangen vlees met kant-en-klare vleesvervangers (52 procent), ei (51 procent), peulvruchten (45 procent) en noten (28 procent). Op de vraag of waarom ze niet nog minder vlees eten geeft 31 procent als reden dat ze vlees te lekker vinden. Voor vleeseter geldt hetzelfde. 53 procent geeft als reden dat vlees eten te lekker is, 41 procent zegt gewend te zijn aan vlees eten en 33 procent vindt dat vlees eten echt bij hen hoort (33%).
Bron: Voedingscentrum
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
RIVM: Nederlander eet meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees
Nederlanders eten gezonder, meldt het RIVM. Volgens de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) eten Nederlanders meer plantaardige producten als groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees.
Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie
Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.
Klimaatrapport: maximaal twee keer per week vlees
Het World Resources Institute publiceerde 26 oktober een nieuw klimaatrapport, State of Climate Action 2022. Een van de conclusies van het rapport is dat de vleesconsumptie flink verminderd moet worden. Mensen in de ontwikkelde wereld mogen nog maar maximaal twee keer per week vlees eten.