Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

Vlees_unsplash

Foto: José Ignacio Pompé, Unsplash

De Nederlandse vleesconsumptie ligt op bijna 36 kilo per jaar. Mannen eten gemiddeld 800 gram per week, vrouwen 550 gram. Dat is meer dan het advies van de Schijf van Vijf, namelijk maximaal 500 gram vlees. Het Voedingscentrum advisieert meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel Nederlanders hier al mee bezig zijn.

Motivaction voerde het onderzoek, waaraan 1.038 Nederlanders in de leeftijd van 18-80 jaar deelnamen, uit voor het Voedingscentrum. Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in vleesconsumptie en de daarbij horende motivaties en belemmeringen om te minderen met vlees eten onder verschillende subgroepen. 

Minder vlees

Volgens het onderzoek zegt 38 procent van de Nederlanders de laatste jaren bewust minder vlees te eten en 5 procent wil hier binnenkort mee starten. 20 procent denk weleens na over minder vlees eten maar heeft nog geen actie ondernomen. 17 procent heeft er nooit overnagedacht en 18 procent heeft er wel over nagedacht maar is niet van plan te minderen. 

De redenen die gegeven worden voor minder vlees eten zijn milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en gezondheid (27 procent). 41 procent zegt dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd te vinden. Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Veel mensen willen duurzaam en gezond eten en passen daar hun gewoontes op aan. Zij eten daarom één of meerdere dagen in de week wat anders dan vlees bij de avondmaaltijd.”

Vijf dagen per week

7 op de 10 Nederlanders zegt maximaal vijf dagen per week vlees te eten bij de avondmaaltijd. Een derde geeft aan dit hooguit drie dagen per week te doen. Kip is het meest populair. 76 procent van de vleeseters eten dit minimaal een keer per week. 

Flexitariërs vervangen vlees met kant-en-klare vleesvervangers (52 procent), ei (51 procent), peulvruchten (45 procent) en noten (28 procent). Op de vraag of waarom ze niet nog minder vlees eten geeft 31 procent als reden dat ze vlees te lekker vinden. Voor vleeseter geldt hetzelfde. 53 procent geeft als reden dat vlees eten te lekker is, 41 procent zegt gewend te zijn aan vlees eten en 33 procent vindt dat vlees eten echt bij hen hoort (33%).

Bron: Voedingscentrum

 

Lees ook
Veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen, moeten we ze laten staan?

Veel bestrijdingsmiddelen in rozijnen, moeten we ze laten staan?

Rozijnen bevatten gemiddeld 11,3 verschillende bestrijdingsmiddelen, blijkt uit onderzoek van foodwatch op basis van metingen van de NVWA. De voedselwaakhond slaat alarm, maar volgens het Voedingscentrum is er geen reden tot zorg.

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland kent de meeste (zelfverklaarde) flexitariërs en minste vleeseters van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek onder 7.500 consumenten uit tien Europese landen die onlangs werden ondervraagd.

18 procent jongeren koopt geen vlees

18 procent jongeren koopt geen vlees

Bij de aankoop van vlees zijn kwaliteit en prijs de belangrijkste overwegingen voor Nederlanders. Duurzaamheid en klimaat zijn niet doorslaggevend, hoewel de helft van de consumenten er wel bij stil zegt te staan. Dit blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van campagneorganisatie Feedback.