Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

Vlees_unsplash

Foto: José Ignacio Pompé, Unsplash

De Nederlandse vleesconsumptie ligt op bijna 36 kilo per jaar. Mannen eten gemiddeld 800 gram per week, vrouwen 550 gram. Dat is meer dan het advies van de Schijf van Vijf, namelijk maximaal 500 gram vlees. Het Voedingscentrum advisieert meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat veel Nederlanders hier al mee bezig zijn.

Motivaction voerde het onderzoek, waaraan 1.038 Nederlanders in de leeftijd van 18-80 jaar deelnamen, uit voor het Voedingscentrum. Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in vleesconsumptie en de daarbij horende motivaties en belemmeringen om te minderen met vlees eten onder verschillende subgroepen. 

Minder vlees

Volgens het onderzoek zegt 38 procent van de Nederlanders de laatste jaren bewust minder vlees te eten en 5 procent wil hier binnenkort mee starten. 20 procent denk weleens na over minder vlees eten maar heeft nog geen actie ondernomen. 17 procent heeft er nooit overnagedacht en 18 procent heeft er wel over nagedacht maar is niet van plan te minderen. 

De redenen die gegeven worden voor minder vlees eten zijn milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en gezondheid (27 procent). 41 procent zegt dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd te vinden. Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Veel mensen willen duurzaam en gezond eten en passen daar hun gewoontes op aan. Zij eten daarom één of meerdere dagen in de week wat anders dan vlees bij de avondmaaltijd.”

Vijf dagen per week

7 op de 10 Nederlanders zegt maximaal vijf dagen per week vlees te eten bij de avondmaaltijd. Een derde geeft aan dit hooguit drie dagen per week te doen. Kip is het meest populair. 76 procent van de vleeseters eten dit minimaal een keer per week. 

Flexitariërs vervangen vlees met kant-en-klare vleesvervangers (52 procent), ei (51 procent), peulvruchten (45 procent) en noten (28 procent). Op de vraag of waarom ze niet nog minder vlees eten geeft 31 procent als reden dat ze vlees te lekker vinden. Voor vleeseter geldt hetzelfde. 53 procent geeft als reden dat vlees eten te lekker is, 41 procent zegt gewend te zijn aan vlees eten en 33 procent vindt dat vlees eten echt bij hen hoort (33%).

Bron: Voedingscentrum

 

Lees ook
Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

In pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen zit nog steeds te veel suiker. Dat concludeert het Voedingscentrum na een steekproef. Fabrikanten hebben wel stappen gezet om het gehalte te verlagen, maar veel pakjes drinken (200 ml) bevatten nog zo’n 3 tot 5 suikerklontjes. Suikergehalte Het Voedingscentrum analyseerde vorig jaar het suikergehalte...

Geen aanwijzingen voor wereldwijd stijgende vleesconsumptie

Geen aanwijzingen voor wereldwijd stijgende vleesconsumptie

De redenering is simpel: de groeiende bevolking van de Derde Wereld neemt het Westers voedselpatroon over; daardoor stijgt de vleesconsumptie en daarmee de prijs van graan. Volgens Vilt is dat "boerenbedrog". Experts van de FAO en de OESO, schrijft de Belgische site, constateren dat de graanprijzen de afgelopen tien jaar wereldwijd maar heel licht zijn...

Voedingscentrum vindt iets uit wat er al is

Voedingscentrum vindt iets uit wat er al is

Het Voedingscentrum ontwikkelt een app die consumenten moet helpen 'gezondere' keuzes te maken bij het boodschappen doen. ICT-ontwikkelaar QuadroVision zegt dat die app erg lijkt op zijn app FoodSciffer. Het Voedingscentrum heeft de app van QuadroVision vorig jaar wel gezien maar toonde geen belangstelling.  Door Bianca van der Ha - Foodlog FoodSciffer...