Nederlanders eten nog steeds niet minder vlees

beef-chilies-close-up-65175

Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 steeg de consumptie van vlees ten opzichte van het jaar ervoor.

Sinds 2010 is de vleesconsumptie licht gedaald, maar tussen 2005 en 2010 is die juist gestegen, met een verbruikspiek van gemiddeld 79 kilo per persoon per jaar. In 2017 lag de vleesconsumptie ongeveer op hetzelfde niveau als in 2005. Het zijn opvallende cijfers die moeilijk te verenigen zijn met de grote maatschappelijke aandacht voor duurzaam en flexitarisch eten, en de toch zeer tastbare groei van de markt voor vleesvervangers. Verschillende marktonderzoeken geven aan dat veel mensen proberen minder vlees te eten. Ook Wakker Dier noemt de cijfers ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”

Discrepantie

Een duidelijke verklaring voor de afwijkende cijfers is er niet. Is er dan zo’n groot verschil tussen at consumenten zeggen te (willen) doen en hoe ze zich in de praktijk gedragen? Misschien. Het rapport meldt echter dat er in de verzamelde kassadata van GfK wel een bescheiden afname in de vraag naar vleesproducten te zien is in de detailhandel. Mogelijk is er dus elders, buiten de supermarkten, sprake van een toename in het vleesverbruik die het gelijk blijven van het verbruik kan verklaren. De onderzoekers suggereren dat hoewel mensen thuis minder vlees zijn gaan gebruiken, de vleesconsumptie buitenshuis is toegenomen. In de steden eten consumenten immers steeds vaker buitenshuis, in restaurants en fastfoodketens, en worden vaker kant-en-klaarmaaltijden en thuisbezorgmaaltijden gegeten.

Vleesverbruik

Jaarlijks verbruikt de gemiddelde Nederlander meer dan 76 kilo vlees. Niet al deze kilo’s eindigen in de maag; het verbruik wordt berekend aan de hand van het karkasgewicht. Ruwweg de helft ervan wordt daadwerkelijk geconsumeerd, dus gemiddeld zo’n 38 kilo per persoon per jaar. De hoeveelheid vlees die het Voedingscentrum aanbeveelt bij een volwassen persoon komt uit op maximaal 26 kilo per jaar.

Lees ook
Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext en Innohow zijn een crowdfunding gestart voor een mobiele slachterij. Hiermee kunnen biologische varkensboeren binnenkort hun dieren op eigen erf slachten. Dat scheelt veel stress voor de dieren, omdat zij niet op transport hoeven. De mobiele slachterij zou het verschil kunnen maken in het welzijn van de dieren. Biologisch gehouden vee...

WUR rekent door: klimaatdoelen halen kan best zonder veestapelreductie

WUR rekent door: klimaatdoelen halen kan best zonder veestapelreductie

Ook zonder de veestapel verder in te krimpen kan de primaire landbouw de klimaatdoelstellingen halen. Dat concludeert Wageningen University & Research (WUR) op basis van technische rekensommen. Of het ook economisch uit kan is een andere vraag. Volgens de klimaatdoelstellingen moet de uitstoot van broeikasgassen vanuit landbouwbedrijven in...

Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla wil klimaatneutrale zuivel in 2050

Arla Foods presenteerde zijn meest ambitieuze doelen tot nu toe: reductie van broeikasgassen met 30% in de komende tien jaar, en klimaat neutrale zuivel in 2050. Arla wil zijn leidende positie als internationale landbouwcoöperatie benutten om de overstap naar duurzame zuivel versnellen. ‘We werken al jaren aan duurzame landbouw, maar we...