Nederlanders eten nog steeds niet minder vlees

beef-chilies-close-up-65175

Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 steeg de consumptie van vlees ten opzichte van het jaar ervoor.

Sinds 2010 is de vleesconsumptie licht gedaald, maar tussen 2005 en 2010 is die juist gestegen, met een verbruikspiek van gemiddeld 79 kilo per persoon per jaar. In 2017 lag de vleesconsumptie ongeveer op hetzelfde niveau als in 2005. Het zijn opvallende cijfers die moeilijk te verenigen zijn met de grote maatschappelijke aandacht voor duurzaam en flexitarisch eten, en de toch zeer tastbare groei van de markt voor vleesvervangers. Verschillende marktonderzoeken geven aan dat veel mensen proberen minder vlees te eten. Ook Wakker Dier noemt de cijfers ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”

Discrepantie

Een duidelijke verklaring voor de afwijkende cijfers is er niet. Is er dan zo’n groot verschil tussen at consumenten zeggen te (willen) doen en hoe ze zich in de praktijk gedragen? Misschien. Het rapport meldt echter dat er in de verzamelde kassadata van GfK wel een bescheiden afname in de vraag naar vleesproducten te zien is in de detailhandel. Mogelijk is er dus elders, buiten de supermarkten, sprake van een toename in het vleesverbruik die het gelijk blijven van het verbruik kan verklaren. De onderzoekers suggereren dat hoewel mensen thuis minder vlees zijn gaan gebruiken, de vleesconsumptie buitenshuis is toegenomen. In de steden eten consumenten immers steeds vaker buitenshuis, in restaurants en fastfoodketens, en worden vaker kant-en-klaarmaaltijden en thuisbezorgmaaltijden gegeten.

Vleesverbruik

Jaarlijks verbruikt de gemiddelde Nederlander meer dan 76 kilo vlees. Niet al deze kilo’s eindigen in de maag; het verbruik wordt berekend aan de hand van het karkasgewicht. Ruwweg de helft ervan wordt daadwerkelijk geconsumeerd, dus gemiddeld zo’n 38 kilo per persoon per jaar. De hoeveelheid vlees die het Voedingscentrum aanbeveelt bij een volwassen persoon komt uit op maximaal 26 kilo per jaar.

Lees ook
Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken besteden te weinig aandacht aan vissenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming in een persbericht. Eerder nomineerde Wakker Dier keurmerken MSC en ASC al voor de Liegebeest van het jaar-verkiezing. MSC reageert met: "MSC zet zich in voor de strijd tegen overbevissing en voor bescherming...

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu. Een groot deel van hen zegt echter wel rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten...

WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

De Wageningen University & Research en plantenonderzoekbedrijf KeyGene sluiten zich aan bij het internationale onderzoeksprogramma Accelerated Breeding of Better Bananas (ABBB). Het programma richt zich met name op resistentie tegen de beruchte Panamaziekte.