Nederlanders eten nog steeds niet minder vlees

beef-chilies-close-up-65175

Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 steeg de consumptie van vlees ten opzichte van het jaar ervoor.

Sinds 2010 is de vleesconsumptie licht gedaald, maar tussen 2005 en 2010 is die juist gestegen, met een verbruikspiek van gemiddeld 79 kilo per persoon per jaar. In 2017 lag de vleesconsumptie ongeveer op hetzelfde niveau als in 2005. Het zijn opvallende cijfers die moeilijk te verenigen zijn met de grote maatschappelijke aandacht voor duurzaam en flexitarisch eten, en de toch zeer tastbare groei van de markt voor vleesvervangers. Verschillende marktonderzoeken geven aan dat veel mensen proberen minder vlees te eten. Ook Wakker Dier noemt de cijfers ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”

Discrepantie

Een duidelijke verklaring voor de afwijkende cijfers is er niet. Is er dan zo’n groot verschil tussen at consumenten zeggen te (willen) doen en hoe ze zich in de praktijk gedragen? Misschien. Het rapport meldt echter dat er in de verzamelde kassadata van GfK wel een bescheiden afname in de vraag naar vleesproducten te zien is in de detailhandel. Mogelijk is er dus elders, buiten de supermarkten, sprake van een toename in het vleesverbruik die het gelijk blijven van het verbruik kan verklaren. De onderzoekers suggereren dat hoewel mensen thuis minder vlees zijn gaan gebruiken, de vleesconsumptie buitenshuis is toegenomen. In de steden eten consumenten immers steeds vaker buitenshuis, in restaurants en fastfoodketens, en worden vaker kant-en-klaarmaaltijden en thuisbezorgmaaltijden gegeten.

Vleesverbruik

Jaarlijks verbruikt de gemiddelde Nederlander meer dan 76 kilo vlees. Niet al deze kilo’s eindigen in de maag; het verbruik wordt berekend aan de hand van het karkasgewicht. Ruwweg de helft ervan wordt daadwerkelijk geconsumeerd, dus gemiddeld zo’n 38 kilo per persoon per jaar. De hoeveelheid vlees die het Voedingscentrum aanbeveelt bij een volwassen persoon komt uit op maximaal 26 kilo per jaar.

Lees ook
Schouten Europe richt zich op private label producten

Schouten Europe richt zich op private label producten

Vleesvervangerproducent Schouten Europe stopt na twintig jaar het merk GoodBite. De laatste producten verdwijnen in het eerste kwartaal van 2022 uit de supermarktschappen. Het Brabantse familiebedrijf gaat zich volledig richten op private label producten.

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

We gaan duurzaam het jaar uit met de digitale editie van EVMI 8. Via de link hieronder lees je het magazine direct. Duurzaamheid is altijd een belangrijk thema voor EVMI, maar in deze editie staat er een extra spotlight op.

LIVEKINDLY Collective | Mens & techniek samen in fabriek van de toekomst

LIVEKINDLY Collective | Mens & techniek samen in fabriek van de toekomst

Onze samenleving wordt gekenmerkt door constante veranderingen, die een blijvende impact hebben op onze manier van werken. Dit vergt leer- en ontwikkelvermogen van organisaties en medewerkers in de levensmiddelen-industrie. Die veranderingen dwingen bedrijven om bewust na te denken over innovatie: Hoe kan je organisatie continu anticiperen en meebewegen...