Nederlanders hebben geen kaas gegeten van kaas

17 april 2018

Nederlanders eten ongeveer 17 kilo kaas per jaar. Voor de helft van de Nederlanders is kaas een belangrijk voedingsmiddel en een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Maar de kennis van kaas is in Nederland onder de maat. Dat blijkt uit een onafhankelijk marktonderzoeksbureau van PanelWizard in opdracht van Maaslander, onderdeel van Westland Kaas. Maaslander deed het onderzoek om de nieuwe receptuur en uitstraling van hun kaas te introduceren.

Kaaskennis

Het onderzoek testte de kaaskennis van 1.021 Nederlanders met verschillende vragen. Het bleek dat maar een op de vijf Nederlanders weet wat het plusje achter 50+, 40+ en 30+ betekent. Ook de rijpingstijd van kaas is onbekend.

Ruim 80 procent weet niet waar de bijnaam Nederlandse kaaskoppen vandaan komt. 1 op de 5 respondenten dacht dat Nederlanders deze naam kregen in de tijd dat er handel werd gedreven met Azië. De Aziaten de bolle, ronde hoofden van de Hollanders op de kaaswielen vonden lijken. Dit is onjuist. Daarnaast is de herkomst van het woord ‘kaas’ voor de meeste Nederlanders ook een raadsel.

Deze en andere vragen zijn terug te vinden in de online kaasquiz . Hier kunnen consumenten hun kennis van kaas zelf testen.

De nieuwe Maaslander

Maaslander liet het onderzoek uitvoeren voor de introductie van de nieuwe Maaslander 50 +. Deze kaas is gemaakt van niet-afgeroomde melk zoals kaas vroeger gemaakt werd. Meestal wordt de afgeroomde melk van kaas gebruikt voor het maken van boter en slagroom. Maaslander houdt graag de room in de kaas.

Altijd op de hoogte blijven?