Het Nederlandse start-upbedrijf 20tree.ai heeft de tweede plaats gewonnen in de Rainforest Alliance AG-Tech Developer Challenge. Vijftig organisaties deden mee met innovatieve digitale producten om de productie en winstgevendheid van cacaoboeren in Ghana te verbeteren.

Deelnemers van de AG-Tech Developer Challenge zonden plannen in voor innovatieve remote-sensing data producten. De digitale data bieden relevante inzichten aan lokale cacaoboeren waarmee Rainforest Alliance samenwerkt. De start-up 20tree.ai won met hun artificial intelligence-concept een investering van €75.000. De eerste plaats gaat naar het Indiase Agri AI-data bedrijf CropIn dat een investering van € 100.000 ontvangt om hun innovatieve landbouwoplossing CocoaSense verder te ontwikkelen.

Tweede prijs

De twee Nederlandse oprichters van 20tree.ai, Anniek Schouten en Indra den Bakker, reageerden enthousiast op de aankondiging: ‘We zijn blij en voelen ons vereerd om één van de winnaars te zijn van de Ag-Tech Developer Challenge die door Rainforest Alliance is opgezet. Onze belangrijkste reden om mee te doen, is de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan verduurzaming van de cacaoproductie en zo ook een positieve impact te hebben op de leefbaarheid van lokale gemeenschappen, samen met partners zoals Rainforest Alliance.’

Ag-Tech Developer Challenge

De Ag-Tech Developer Challenge is onderdeel van SAT4Farming, een consortium van de Rainforest Alliance, Grameen Foundation, Touton, Satelligence, Waterwatch Projects en de University of Ghana. Dit programma ondersteunt cacaoboeren om hun winstgevendheid en duurzaamheid te vergroten. Door remote sensing en artificial intelligence-technologieën kunnen data-inzichten veel sneller, goedkoper en preciezer voor een groter aantal boeren worden verzameld. Het overkoepelende doel van SAT4Farming is om de gemiddelde opbrengsten van Ghanese cacaoboeren te verdrievoudigen tot 1500 kg per jaar door middel van innovaties in de landbouw.

Altijd op de hoogte blijven?