Nederlandse economie groeit weer

Winkelstraat_pixabay

Foto: Pixabay


De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, maar door de versoepelingen van de maatregelen is er weer groei.

De economische groei schrijft het CBS allereerst toe aan een stijging van de consumptie door huishoudens. Consumenten gaven in het tweede kwartaal van 2021 5,7 procent meer uit in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2020. Deze groei komt onder andere door de (geleidelijke) openstelling van winkels en horeca. Ook waren steeds meer mensen gevaccineerd en durven er weer op uit te gaan. 

Ook de toegenomen consumptie van de overheid (+2,6 procent) had een positief effect aan de economie. De bestedingen van de overheid groeiden op het gebied van gezondheid, onderwijs en sociale zekerheid sterk door extra uitgaven aan testen en vaccineren.

Ook de handel groeide. De uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 4,0 en 2,6 procent toe. Veel andere sectoren doen het beter dan vorig jaar. Alleen de kunst- en cultuur sector blijft achter, vanwege de beperkingen waar deze sector nog steeds mee te maken heeft. 

Bron: CBS

 

Lees ook
CBS: recordaantal vacatures in derde kwartaal

CBS: recordaantal vacatures in derde kwartaal

De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. In het derde kwartaal groeide opnieuw het aantal vacatures. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stonden tegenover elke 100 werklozen 126 vacatures. Een nieuw record, aldus het CBS.

Voedingsmiddelensector behoudt sterke economische positie

Voedingsmiddelensector behoudt sterke economische positie

Op 14 oktober presenteerde de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) tijdens hun jaarbijeenkomst de Monitor Levensmiddelenindustrie 2021. Daaruit blijkt dat de voedingsmiddelensector haar sterke economische positie behoudt, ook na een turbulent 2020.

Lezing op Food Technology: corona en voedselfraude

Lezing op Food Technology: corona en voedselfraude

“De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten”, aldus Hans van der Moolen, International Food Fraud Consultant bij Eurofins. Tijdens dag 2 van Food Technology vertelt de expert hoe je voedselfraude kunt herkennen, inclusief tips om het tegen te gaan.