Nederlandse export biologisch stijgt

11 februari 2015

De Nederlandse export van biologische landbouwproducten is in 2014 opnieuw fors gestegen. De waarde van de export bedraagt 928 miljoen euro, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2013. In Nederland zelf stegen de bestedingen in biologisch naar bijna een miljard euro in 2013.

Staatssecretaris Dijksma (EZ) presenteerde de nieuwste cijfers van stichting Bionext op de biologische vakbeurs Biofach in Neurenberg, meldt PlattelandsPost. Nederland is dit jaar partnerland en is met een recordaantal van 100 bedrijven op de beurs aanwezig.

'Goede ontwikkeling'

De biologische exportomzet groeide met 100 miljoen euro. Volgens Dijksma willen consumenten meer en meer producten met aandacht voor dierenwelzijn, natuur en milieu. “Een goede groene ontwikkeling en onze bedrijven kunnen aan die vraag voldoen, want kwaliteit groeit in Nederland”, aldus Dijksma.

Vooral granen, wortels, eieren en zuivel zijn gewild als Nederlandse biologische exportproducten.

Duitsland

Duitsland is het belangrijkste exportland, met een omzetaandeel van ruim 40 procent, gevolgd door België, Frankrijk, de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook de export naar de Verenigde Staten en Azië stijgt stevig en biedt goede kansen voor de toekomst.

In de periode 2008 tot en met 2013 stegen de bestedingen van Nederlandse consumenten aan biologische producten van 500 miljoen naar bijna een miljard euro. Nederland hoort hiermee bij de snelle groeiers. De wereldwijde omzet van biologische producten komt boven de 80 miljard dollar uit.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?