De Nederlandse kidneybonen van HAK

4 september 2018

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK begint in de eerste week van september met de oogst van kidneybonen in Zeeuws-Vlaanderen. HAK begon drie jaar geleden in samenwerking met teler De Koeijer uit Aardenburg met het verbouwen van kidneybonen in Nederland als test. Met deze derde oogst wordt de test afgerond.

HAK Kidneybonen

Door het warme weer kan deze derde oogst een maand eerder worden ingezet dan in 2017. De test op Nederlandse bodem is een nauwe samenwerking door de keten heen, onder meer met teeltorganisatie CZAV. Een belangrijk deel van de wereldwijde teelt van kidneybonen vindt in Noord-Amerika plaats. De HAK kidneybonen van Nederlandse grond zijn straks verkrijgbaar in diverse varianten stazak en pot.

Exotische bonensoorten

HAK is op dit moment bij nog meer testen met andere exotische bonensoorten betrokken, waaronder kikkererwten en zwarte bonen. Deze zijn in het algemeen maar moeizaam in het Nederlandse zeeklimaat te telen. Vanaf oktober 2018 zijn de eerste resultaten hiervan bekend.

“We zetten in op deze testen omdat Nederlandse consumenten steeds meer exotische peulvruchten eten. En wij willen die als fabrikant waar mogelijk dichtbij huis telen. Dat is alleen niet zo vanzelfsprekend omdat van oudsher de meeste exotische bonensoorten niet goed gedijen op onze grond en in ons weer”, licht Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw, toe. “We streven ernaar om zoveel mogelijk duurzame gewassen en dus producten in de omgeving van Giessen te telen. Zo kunnen we ook de kwaliteit optimaal beheersen. Als ook deze andere proeven slagen, kunnen we in de toekomst nog meer exotische bonen van Nederlandse grond halen.”

HAK

De geschiedenis van HAK startte in Giessen met de oprichting van een handel in groente en aardappels in de jaren '20. In 1952 begon de familie met het conserveren van groente. In de afgelopen 65 jaar groeide het bedrijf uit tot een van de  grootste groente- en fruitverwerkende bedrijven in Europa. Het bedrijf heeft als missie gezond eten te maken van producten die zoveel mogelijk lokaal geteeld worden.

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?