FINLI: Nederlandse levensmiddelenindustrie groeit

Monitor levensmiddelenindustrie 2017

Het gaat goed met de Nederlandse Levensmiddelenindustrie. Dat blijkt uit de Monitor Levensmiddelenindustrie 2017 van FNLI. De productie groeide met 5,4 procent. Dit is de hoogste productiegroei in vijf jaar. Daarnaast staat het ondernemers- en consumentenvertrouwen op een hoog niveau staat. De export is en blijft buitengewoon belangrijk. Ook deze neemt over de hele linie toe. De sector is goed voor bijna vijf procent van het bbp en zes procent van de totale werkgelegenheid in Nederland.

Uit de monitor komt ook de groei van het aantal kleine bedrijven naar voren. Deze trend is al zo’n vijf jaar waar te nemen. Sinds 2011 steeg het aantal bedrijven met minder dan 10 werknemers met 1.300 bedrijven naar bijna 6.000. Punt van aandacht vormen de investeringen in onderzoek en ontwikkeling die de laatste drie jaar licht dalen.

Uitdagingen

De uitdagingen waar de sector voor staat worden deels veroorzaakt door (geo)politieke ontwikkelingen wereldwijd en in Europa. Voorbeelden hiervan zijn de groeiende euroscepsis en de Brexit, de Russische voedselboycot, en de gewijzigde opstelling van de VS ten opzichte van handelsverdragen. Maar daarnaast vormen de Sustainable Development Goals, met onder andere wereldwijde klimaatdoelstellingen, grote uitdagingen voor de bedrijven en overheden.

Marian Geluk: “Het is goed om te zien dat de sector er economisch gezien heel goed voor staat. Dit alles tegen de achtergrond van doelen die al jaren prominent op de agenda van de industrie staan: borging van de voedselveiligheid, het aanpassen van het productaanbod aan een gezondere leefstijl en de toepassing van nieuwe technologieën de impact van digitalisering. Deze gezonde uitgangspositie stelt de sector in staat om innovatief en ondernemend op deze ontwikkelingen in te spelen, met name op de grote lange termijn uitdagingen op het gebied van verduurzaming.”

Monitor Levensmiddelenindustrie

De Monitor Levensmiddelenindustrie geeft jaarlijks inzicht in de cijfers en tendensen binnen de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De Monitor is ontwikkeld door economisch onderzoekbureau Decisio, in opdracht van de FNLI en wordt dit jaar voor de achtste keer gepubliceerd tijdens de FNLI Jaarbijeenkomst op 19 oktober in DeFabrique in Utrecht.

Lees ook:

   
Lees ook
Which diet is the best?

Which diet is the best?

For many years, researchers have been desperately searching for dietary determinants of health within the populations of developed countries. Countless hours are spent poring over huge swathes of data, picking apart minute differences in the macronutrient breakdown of people’s diets. Time after time, percentages of fat, carbohydrate or protein...

‘Gezond eten is vaak niet lekker genoeg’

‘Gezond eten is vaak niet lekker genoeg’

Volgens promovenda Astrid van Langeveld ligt het niet kunnen volhouden van een dieet niet aan te weinig discipline, maar is een gezond dieet simpelweg niet lekker genoeg. Van Langeveld promoveerde afgelopen week op onderzoek waarin ze voedings- en smaakpatronen in Nederland analyseerde. Ze liet een getrainde jury bijna 500 verschillende voedingsmiddelen...

IFFI presenteert:  changemakers in food

IFFI presenteert: changemakers in food

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 20 september een dinner meeting rondom het thema Toekomstbestendig voedsel. Sprekers zijn Mark Kulsdom (The Dutch Weed Burger) en Peter Verstrate (Mosa Meat). Aansluitend brengen leden vrijdag 21 september een bezoek aan het Cosun innovation center van nieuw IFFI-lid Royal Cosun. Toekomstbestendig...