Nederlandse producent komt met plantaardige zalmfilet

Je kunt eindelijk je moorddadige zalmfiletje vervangen door een duurzamere variant gemaakt van soja. De Nederlandse producent van plantaardig voedsel SoFine introduceert de SoFish Fillets Salmon Style. SoFine wil hiermee een duurzaam en vegetarisch alternatief bieden voor zalm.

Dierlijke eiwitten zijn uit, en dus zien we de ene na de andere vleesvervanger in de winkelschappen en Randstedelijke restaurants verschijnen. Visvervangers zien we nog niet zo veel. Dat komt deels doordat de smaak van vis lastig na te bootsen is, maar ook doordat er vanuit de Nederlandse markt niet veel vraag is naar visvervangers. Ondanks onze haringhap-cultuur zijn Nederlanders geen grote viseters.

SoFine probeert het toch, en wel met de geliefde zalmfilet. De SoFish filet wordt vooral gemaakt van (nadrukkelijk non-gmo) sojabonen. Omdat vis veel voedzamer is dan soja, zijn extra ijzer en vitamine B12 aan het product toegevoegd. Wel is sojaolie een nuttige bron van de omega 3-vetzuren die je lichaam normaal gesproken ook uit vis zou halen.

Of SoFine erin geslaagd is een waardige vervanger te maken voor zalmfilet kan de consument zelf beoordelen. De SoFish Fillet Salmon Style is vanaf vandaag verkrijgbaar bij Jumbo.

Lees ook
Verkoop vleesvervangers neemt toe

Verkoop vleesvervangers neemt toe

De trend is al een tijdje gaande. Consumenten kiezen er voor om minder vlees te eten. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat sinds 2017 de verkoop van vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent is toegenomen. Dit gaat ten koste van de verkoop van vlees.

Meer kwik in vis door klimaatverandering en overbevissing

Meer kwik in vis door klimaatverandering en overbevissing

De opwarming van de aarde heeft invloed op het kwikgehalte in vis. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het vakblad Nature. Ook overbevissing speelt hierbij een rol. “We begrepen tot nu toe nog niet goed waarom de niveaus van methylkwik zo hoog waren in grote vissen,” vertelt onderzoeksleider Amina Schartup.

Drie redenen om vlees- en zuivelbenamingen te beschermen

Drie redenen om vlees- en zuivelbenamingen te beschermen

Hoe noem je plantaardige vlees- en zuivelvervangers? Benamingen als vegetarische worst of sojamelk roepen discussie op. Annette Toft, directeur van de Deense landbouw- en voedingsraad in Brussel en voorzitter van de werkgroep levensmiddelen van Copa-Cogeca, geeft drie redenen om vleesbenamingen te beschermen.