Nederlandse producent komt met plantaardige zalmfilet

Je kunt eindelijk je moorddadige zalmfiletje vervangen door een duurzamere variant gemaakt van soja. De Nederlandse producent van plantaardig voedsel SoFine introduceert de SoFish Fillets Salmon Style. SoFine wil hiermee een duurzaam en vegetarisch alternatief bieden voor zalm.

Dierlijke eiwitten zijn uit, en dus zien we de ene na de andere vleesvervanger in de winkelschappen en Randstedelijke restaurants verschijnen. Visvervangers zien we nog niet zo veel. Dat komt deels doordat de smaak van vis lastig na te bootsen is, maar ook doordat er vanuit de Nederlandse markt niet veel vraag is naar visvervangers. Ondanks onze haringhap-cultuur zijn Nederlanders geen grote viseters.

SoFine probeert het toch, en wel met de geliefde zalmfilet. De SoFish filet wordt vooral gemaakt van (nadrukkelijk non-gmo) sojabonen. Omdat vis veel voedzamer is dan soja, zijn extra ijzer en vitamine B12 aan het product toegevoegd. Wel is sojaolie een nuttige bron van de omega 3-vetzuren die je lichaam normaal gesproken ook uit vis zou halen.

Of SoFine erin geslaagd is een waardige vervanger te maken voor zalmfilet kan de consument zelf beoordelen. De SoFish Fillet Salmon Style is vanaf vandaag verkrijgbaar bij Jumbo.

Lees ook
Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

De populariteit van plantaardige vlees- en visvervangers neemt toe. Daarom organiseert de European Algae Biomass Association (EABA) een serie webinars waar verschillende producenten van vlees- en visvervangers op basis van zeewier en algen aan het woord komen.

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vis verkopen als een duurdere vissoort, vaak in versneden en dus onherkenbare vorm. Het komt voor. Om deze vorm van fraude tegen te gaan ontwikkelde het Belgische Instituut van Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) een tool waarmee het DNA van de vis bepaald kan worden.

Nestlé verliest rechtszaak tegen Impossible Foods

Nestlé verliest rechtszaak tegen Impossible Foods

Foodmultinational Nestlé moet de naam van zijn vegetarische ‘Incredible Burger’ veranderen. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag in de rechtszaak die werd aangespannen door het Amerikaanse Impossible Foods, die de Europese markt wil veroveren met zijn eveneens plantaardige ‘Impossible Burger’. Nestlé zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.