Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

slagerij

Een Nederlandse slachterij heeft mogelijk vijf maanden lang met Salmonella besmet varkensvlees op de markt gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek nadat afgelopen zomer meer patiënten met de bacterie Salmonella Goldcoast werden gemeld dan gewoonlijk.

De NVWA wist de besmetting via logistieke lijnen en DNA-typering naar een specifieke slachterij te herleiden. De salmonella-besmetting is daar ontstaan door een aanpassing in het slachtproces, waarbij het vlees niet meer voldoende verhit werd. De bacteriën konden zich in de productieomgeving vestigen, van waaruit met enige regelmaat karkassen werden besmet.

NVWA doorzoekt keten

De NVWA is inmiddels bezig al het varkensvlees te traceren dat in de periode 4 juni tot en met 24 oktober uit de slagerij is gekomen. Het besmette vlees is al teruggevonden in cervelaatworst van Aldi en Brabantse metworst van Jumbo. Beide supermarkten hebben de vleesproducten inmiddels uit de handel gehaald. Omdat het onderzoek nog loopt is nog niet duidelijk in welke andere producten dit vlees is verwerkt. De NVWA adviseert consumenten om rauwe varkensvleesproducten goed te verhitten en zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Salmonella-besmettingen

Op dit moment zijn er in Nederland 19 patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Het daadwerkelijke aantal infecties zal volgens de NVWA hoger liggen. Een infectie met salmonella heeft veelal geen ernstige symptomen, waardoor zieken niet snel in beeld komen bij de GGD of het RIVM.

In andere landen zijn nog geen besmettingen bekend met deze specifieke Nederlandse salmonella-stam. Wel heeft de Belgische voedselautoriteit FAVV al gewaarschuwd voor Nederlands varkensvlees en zijn enkele terugroepacties uitgevoerd.

Lees ook
Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Vier op de tien recalls gevolg van foutieve allergeneninformatie

Verkeerde allergeneninformatie en verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten veroorzaakten in 2018 de meeste terugroepacties van voedingsmiddelen. Dat meldt adviesbureau Allergenen Consultancy. In totaal telde de organisatie in 2018 evenveel allergenenmeldingen als in 2017.  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)...

Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext en Innohow zijn een crowdfunding gestart voor een mobiele slachterij. Hiermee kunnen biologische varkensboeren binnenkort hun dieren op eigen erf slachten. Dat scheelt veel stress voor de dieren, omdat zij niet op transport hoeven. De mobiele slachterij zou het verschil kunnen maken in het welzijn van de dieren. Biologisch gehouden vee...

Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...