Een Nederlandse slachterij heeft mogelijk vijf maanden lang met Salmonella besmet varkensvlees op de markt gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek nadat afgelopen zomer meer patiënten met de bacterie Salmonella Goldcoast werden gemeld dan gewoonlijk.

De NVWA wist de besmetting via logistieke lijnen en DNA-typering naar een specifieke slachterij te herleiden. De salmonella-besmetting is daar ontstaan door een aanpassing in het slachtproces, waarbij het vlees niet meer voldoende verhit werd. De bacteriën konden zich in de productieomgeving vestigen, van waaruit met enige regelmaat karkassen werden besmet.

NVWA doorzoekt keten

De NVWA is inmiddels bezig al het varkensvlees te traceren dat in de periode 4 juni tot en met 24 oktober uit de slagerij is gekomen. Het besmette vlees is al teruggevonden in cervelaatworst van Aldi en Brabantse metworst van Jumbo. Beide supermarkten hebben de vleesproducten inmiddels uit de handel gehaald. Omdat het onderzoek nog loopt is nog niet duidelijk in welke andere producten dit vlees is verwerkt. De NVWA adviseert consumenten om rauwe varkensvleesproducten goed te verhitten en zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Salmonella-besmettingen

Op dit moment zijn er in Nederland 19 patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Het daadwerkelijke aantal infecties zal volgens de NVWA hoger liggen. Een infectie met salmonella heeft veelal geen ernstige symptomen, waardoor zieken niet snel in beeld komen bij de GGD of het RIVM.

In andere landen zijn nog geen besmettingen bekend met deze specifieke Nederlandse salmonella-stam. Wel heeft de Belgische voedselautoriteit FAVV al gewaarschuwd voor Nederlands varkensvlees en zijn enkele terugroepacties uitgevoerd.

Altijd op de hoogte blijven?