Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

supermarkt-pixabay

Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van supermarkten, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit.

Het verspilde voedsel bestaat voor een groot deel uit aardappelen, groente en fruit (34,5%) en brood en banket (31,5%). Vergeleken met het inkoopvolume wordt vooral een groot deel van het brood verspild. Zo’n 7,7% van het brood en banket dat de supermarkten inkopen, komt niet bij de consument terecht. Bij vers vlees en vis is dat 2,9%, bij groente en fruit 2,7%, en bij zuivel, eieren en gekoelde kant-en-klaarproducten 1,4%.

verspilling-wur-cbl

Vijf Nederlandse supermarkten deden mee aan dit onderzoek: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en PLUS. Samen beslaan zij ongeveer 77,5% van de Nederlandse markt. De supermarktketens hebben op vrijwillige basis gerapporteerd over hun voedselresten en gegevens verstrekt aan WUR. De WUR heeft de data-analyse en opschaling voor de totale Nederlandse markt uitgevoerd.

“Om gericht actie te kunnen ondernemen op het terugdringen van voedselverspilling is het bezitten van betrouwbare data cruciaal”, aldus Jennifer Muller van het CBL. “De uitkomsten van deze Zelfmonitor Voedselverspilling zijn dan ook zeer waardevol. Het is nu feitelijk onderbouwd op welke productcategorieën het beste actie kan worden ondernomen, waardoor we doelgericht werken aan de branche-brede doelstelling: 50% vermindering van voedselverspilling in 2030.”

Lees ook
WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

WUR en KeyGene gaan bijdragen aan ontwikkeling Afrikaanse bananenrassen

De Wageningen University & Research en plantenonderzoekbedrijf KeyGene sluiten zich aan bij het internationale onderzoeksprogramma Accelerated Breeding of Better Bananas (ABBB). Het programma richt zich met name op resistentie tegen de beruchte Panamaziekte.

WUR investeert miljoenen in onderzoek naar data science en AI

WUR investeert miljoenen in onderzoek naar data science en AI

Wageningen University & Research wil de komende jaren extra investeren in data sciences en kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt het platform Resource. WUR wil maar liefst drie nieuwe hoogleraren aantrekken, evenals een onderzoekcoördinator en zes deeltijd-experts. In totaal komt het neer op een extra investering van 800.000 euro per jaar...

Upfield wil onderzoekscentrum bouwen op Wageningen campus

Upfield wil onderzoekscentrum bouwen op Wageningen campus

Voedingsmiddelenconcern Upfield heeft plannen aangekondigd voor een eigen onderzoekscentrum op de campus van de Wageningen Universiteit. Het bedrijf geeft aan 50 miljoen euro te steken in de bouw van het Upfield Food Science Center. Ook wil Upfield een nieuw hoofdkantoor betrekken in Amsterdam. Upfield ontstond in 2018 door de verkoop van de margarinetak...