Nederlandse vleeshandelaar opgepakt

Vleeshandelaar opgepakt

LEEUWARDEN - In Frankrijk is de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. uit Breda opgepakt in het kader van het paardenvleesschandaal dat vorig jaar speelde. Dit meldt Vlees+.

De Brabander zou via zijn Cypriotische bedrijf Draap Trading paardenvlees hebben geleverd aan het Franse bedrijf Spanghero, dat het vervolgens als rundvlees doorverkocht aan bedrijven in de voedselindustrie. De Nederlander zit sinds 8 april in voorarrest op beschuldiging van fraude en valsheid in geschrifte.

Niet benadeeld

Draap Trading kocht paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Het vlees ging echter naar Franse afnemers. Vorig jaar bekende de handelaar de fraude met het halal vlees toen hij terechtstond bij het gerechtshof in Den Bosch. Het hof veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf en een boete van 50.000 euro. Hij beweert zijn Franse afnemers echter niet te hebben benadeeld. Volgens hem wisten zij dat ze paardenvlees kochten en zij betaalden ook de prijs van paardenvlees.

Lees ook:

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...