Nederlandse vleeshandelaar opgepakt

LEEUWARDEN - In Frankrijk is de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. uit Breda opgepakt in het kader van het paardenvleesschandaal dat vorig jaar speelde. Dit meldt Vlees+.

De Brabander zou via zijn Cypriotische bedrijf Draap Trading paardenvlees hebben geleverd aan het Franse bedrijf Spanghero, dat het vervolgens als rundvlees doorverkocht aan bedrijven in de voedselindustrie. De Nederlander zit sinds 8 april in voorarrest op beschuldiging van fraude en valsheid in geschrifte.

Niet benadeeld

Draap Trading kocht paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Het vlees ging echter naar Franse afnemers. Vorig jaar bekende de handelaar de fraude met het halal vlees toen hij terechtstond bij het gerechtshof in Den Bosch. Het hof veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf en een boete van 50.000 euro. Hij beweert zijn Franse afnemers echter niet te hebben benadeeld. Volgens hem wisten zij dat ze paardenvlees kochten en zij betaalden ook de prijs van paardenvlees.

Lees ook:

Lees ook
Bescherming op meerdere fronten

Bescherming op meerdere fronten

Smeren moet. Dat geldt niet alleen voor jezelf tijdens een half uurtje zonnebaden, maar voor veel mechanische beweegpunten in machines en installaties, bijvoorbeeld voor verwerken en verpakken.  Beweegpunten, het woord zegt het al, bewegen. Dus komt een smeermiddel er vaak op de een of andere manier ook weer uit. Ook waar je het niet wilt. Want...

Column: Risico’s mijden  of beheersen?

Column: Risico’s mijden of beheersen?

Wanneer het onderwerp Voedselveiligheid ter sprake komt, hangen daar veel begrippen en belevingen aan. In het algemeen is het een term om aan te geven in welke mate ons voedsel (on)veilig is voor de gezondheid. Menselijke aspecten, zoals intoleranties en allergieën, kunnen vóórkomen. Technische aspecten zoals voedselvergiftiging en -bederf moeten juist...

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...