'Nederlandse voedselproducent moet trots zijn'

26 maart 2014

WAGENINGEN - Nederlandse voedselproducenten en koks moeten hun bescheidenheid laten varen en de kracht van het Nederlands product benutten. Dat betoogde Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput en docent gastronomie, maandag op de Food Professional Day.

Klosse wees erop dat Nederland de tweede exporteur van agrifood-producten ter wereld is, zowel in volume, als in geld. “Daarin zijn we fantastisch groot en dat is raar, want als land zijn we fantastisch klein. Dat komt omdat we onvoorstelbaar slim zijn.” Hij roemde het hoge kennisniveau, onder meer door Wageningen Universiteit. “We zijn erin geslaagd koeien uit te laten groeien tot ‘geraamtes’ die 13.000 liter melk per jaar geven.” Klosse meent dat de gastronomie het minderwaardigheidscomplex moet afschudden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, zijn mensen in Nederland niet echt trots op het land.

Domme regels

De kracht van het Nederlandse product kan volgens hem worden benut door een einde te maken aan wat hij noemt ‘domme regels’ en door meer directe distributie van de boer aan de horeca. “Nu gaat een bloemkool uit Leeuwarden naar Barendrecht om individueel te worden verpakt, dat mag namelijk niet anders. Vervolgens gaat de bloemkool weer terug naar Leeuwarden. “Daar moeten wij als sector wat aan doen. Chefs en boeren moeten elkaar weer leren kennen.”

Hij verwondert zich over de huidige praktijk. Wild geldt niet als biologisch, terwijl er niets zo biologisch is als wild. In de winkel mogen alleen perfecte groenten liggen. Misvormde groenten worden geweerd en dat leidt tot veel voedselverspilling. Ook verbaast hij zich erover dat garnalen uit de Waddenzee per vrachtauto helemaal naar Marokko worden vervoerd om te worden gepeld en dan weer naar Nederland gaan.

Fairtrade

Klosse meent dat het anders moet. Er moet meer gebruik worden gemaakt van lokale producten. “Die zijn niet altijd beter, maar ze moeten wel een kans krijgen.” Bovendien moet er meer gekeken worden naar het seizoen. De natuur moet bepalen wat er op het bord komt. Ook is hij voorstander van fairtrade voor Nederlandse agrarische producenten. “Fairtrade geldt alleen buiten de landsgrenzen, maar Nederlandse boeren verdienen geen droog brood…”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?