Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Wijndruiven_Pixabay

Foto: Pixabay

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De oorzaak? Het weer.

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol bij de afname van de wijnproductie. Het voorjaar was te koud, de zomer te heet en september en oktober te nat. Voor de meeste wijnboeren zal de mindere oogst geen probleem zijn. Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, zegt tegen de NOS: "De productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we nu terug naar een gemiddelde oogst. Niet dramatisch."

Niet alleen in Nederland viel de wijnproductie lager uit dan in 2018. Ook in andere landen zorgden de slechte weersomstandigheden voor een lagere productie meldt de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). De organisatie schat de totale wijnproductie op 263 miljoen hectoliter wijn. Ook hier speelden de weer omstandigheden een rol. Met name de Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers hadden last van het koude voorjaar en de warme zomer. Daarnaast speelt de uitzonderlijk hoge wijnproductie in 2018 een rol.

 

Lees ook
Opnieuw uitvinden versus innoveren

Opnieuw uitvinden versus innoveren

Fotocredits: Het voedselsysteem, Hunt041, Wikimedia Hoe werkte het - in de wereld heel unieke - Nederlandse voedselsysteem en waarom is het onrepareerbaar stuk? Door Dick Veerman - Hoofdredacteur Foodlog Nederland is het enige land ter wereld dat van alle producten die het zelf teelt of van een dier haalt minstens tweederde naar het buitenland verkoopt....

‘Stop nou eens met het voeden van de wereld’

‘Stop nou eens met het voeden van de wereld’

In de slotsessie van "It's the Food, my Friend" ging het over de ambitie van de overheid om Nederland gidsland te laten worden in de verduurzaming van voedselsystemen. Hoe realistisch is dat, nu het onderzoek op zijn gat ligt, in een land dat minder dan 0,2 procent van het bulkvoedsel produceert? Alexis de Roode - Foodlog Fotocredits: 'Lizelore Vos',...

Hepatitis E komt met wat we eten mee

Hepatitis E komt met wat we eten mee

Gisteren besteedde 1Vandaag aandacht aan "de nieuwe Q-koorts" die vanuit varkensstallen omwonenden zou besmetten. We spraken er over met Hans Zaaijer, directeur van Sanquin, die al jaren ijvert voor fundamenteel onderzoek naar de besmettelijkheid en overdracht van Hepatitis-E. Hij denkt dat we beter kunnen letten op wat we eten, dan op de stallen. Door...