Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Wijndruiven_Pixabay

Foto: Pixabay

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De oorzaak? Het weer.

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol bij de afname van de wijnproductie. Het voorjaar was te koud, de zomer te heet en september en oktober te nat. Voor de meeste wijnboeren zal de mindere oogst geen probleem zijn. Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, zegt tegen de NOS: "De productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we nu terug naar een gemiddelde oogst. Niet dramatisch."

Niet alleen in Nederland viel de wijnproductie lager uit dan in 2018. Ook in andere landen zorgden de slechte weersomstandigheden voor een lagere productie meldt de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). De organisatie schat de totale wijnproductie op 263 miljoen hectoliter wijn. Ook hier speelden de weer omstandigheden een rol. Met name de Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers hadden last van het koude voorjaar en de warme zomer. Daarnaast speelt de uitzonderlijk hoge wijnproductie in 2018 een rol.

 

Lees ook
Nieuwe online cursus ‘Meat technology in the Netherlands’

Nieuwe online cursus ‘Meat technology in the Netherlands’

HAS Hogeschool biedt voor het eerst de online Engelstalige cursus ‘Meat technology in the Netherlands’ aan voor professionals uit de wereldwijde vleessector. De online cursus gaat van start in oktober 2018. HAS Hogeschool heeft meer dan 10 jaar ervaring in het geven van de cursus Vleestechnologie. De cursus wordt nu online en Engelstalig aangeboden...

Vlees werd 3,8 procent duurder vorig jaar

Vlees werd 3,8 procent duurder vorig jaar

In de winkel werd vlees in 2017 3,8% duurder. Dat is de grootste stijging sinds 2001. Pluimveevlees steeg met 5 procent het sterkst in prijs. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door Hasna Chelhi - Foodlog In 2017 betaalde de consument 3,8 procent meer voor zijn vlees dan het jaar ervoor. Ook de prijzen bij producenten, zoals slachterijen...

Nederlandse arbeidsproductiviteit ver boven Europees gemiddelde

Nederlandse arbeidsproductiviteit ver boven Europees gemiddelde

Abnd met 0,5 procent per jaar volgens ABN AMRO. Wel verschilt de groei per sector. In de afgelopen 15 jaar hebben vooral Transport en Logistiek (+33 procent), Industrie (+29 procent), Agri (+35 procent) en Handel (+27 procent) een productiviteitssprong gemaakt, mede door de toepassing van nieuwe technologieën. In de Zakelijke Dienstverlening is daarentegen...