Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Wijndruiven_Pixabay

Foto: Pixabay

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De oorzaak? Het weer.

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol bij de afname van de wijnproductie. Het voorjaar was te koud, de zomer te heet en september en oktober te nat. Voor de meeste wijnboeren zal de mindere oogst geen probleem zijn. Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, zegt tegen de NOS: "De productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we nu terug naar een gemiddelde oogst. Niet dramatisch."

Niet alleen in Nederland viel de wijnproductie lager uit dan in 2018. Ook in andere landen zorgden de slechte weersomstandigheden voor een lagere productie meldt de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). De organisatie schat de totale wijnproductie op 263 miljoen hectoliter wijn. Ook hier speelden de weer omstandigheden een rol. Met name de Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers hadden last van het koude voorjaar en de warme zomer. Daarnaast speelt de uitzonderlijk hoge wijnproductie in 2018 een rol.

 

Lees ook
Europese residunorm voor fipronil in eieren

Europese residunorm voor fipronil in eieren

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijven aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de Europese norm voor fipronil in eieren hanteert.  Dit betekent dat eieren met een residugehalte boven 0,005 milligram per kilo niet mogen worden verhandeld. Deze...

Worstjes van Nederlands en Duits vlees besmetten duizenden Britten met Hepatitis-E

Worstjes van Nederlands en Duits vlees besmetten duizenden Britten met Hepatitis-E

Worstjes en ham van Nederlandse en Duitse oorsprong besmetten jaarlijks tienduizenden Britten met Hepatitis-E. Dat meldt de Sunday Times. Door Cécile Janssen - Foodlog Een niet met name genoemde Britse supermarktketen zou duizenden Britten besmet hebben via de varkensworstjes en ham van het eigen huismerk. De Sunday Times brengt het nieuws naar buiten...

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Tegen de algemene verwachtingen in zijn we in Nederland in 2016 niet minder, maar zelfs iets meer vlees gaan eten. Wakker Dier toont zich bezorgd en wijst met name op de gezondheidsconsequenties van een te hoge vleesconsumptie. Door Dick Veerman - Foodlog De dalende trend in de Nederlandse vleesconsumptie waarvan inmiddels algemeen wordt uitgegaan,...