Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Wijndruiven_Pixabay

Foto: Pixabay

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De oorzaak? Het weer.

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol bij de afname van de wijnproductie. Het voorjaar was te koud, de zomer te heet en september en oktober te nat. Voor de meeste wijnboeren zal de mindere oogst geen probleem zijn. Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, zegt tegen de NOS: "De productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we nu terug naar een gemiddelde oogst. Niet dramatisch."

Niet alleen in Nederland viel de wijnproductie lager uit dan in 2018. Ook in andere landen zorgden de slechte weersomstandigheden voor een lagere productie meldt de Internationale Organisatie voor Wijn (OIV). De organisatie schat de totale wijnproductie op 263 miljoen hectoliter wijn. Ook hier speelden de weer omstandigheden een rol. Met name de Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers hadden last van het koude voorjaar en de warme zomer. Daarnaast speelt de uitzonderlijk hoge wijnproductie in 2018 een rol.

 

Lees ook
Eten volgens nationale voedingsrichtlijnen is goed voor het milieu

Eten volgens nationale voedingsrichtlijnen is goed voor het milieu

Nationale voedingsrichtlijnen zijn goed voor mens én milieu, toont onderzoek van de Universiteit Leiden aan. De wetenschappers bepaalden de milieu-impact van de voedingsadviezen van 37 landen door hiervan de CO2-uitstoot, landgebruik en waterkwaliteit te berekenen en ze te vergelijken met die van het gangbare eetpatroon in die landen. Slechts 4 van...

Nederland van 10 naar 5 jaar voor toelating glyfosaat

Nederland van 10 naar 5 jaar voor toelating glyfosaat

Nederland wijzigt zijn standpunt en gaat akkoord met een beperkte toelating van onkruidbestrijder glyfosaat voor een periode van vijf jaar. Eerder verklaarde ex-waarnemend bewindsman voor Landbouw Henk Kamp namens Nederland voorstander te zijn van een hernieuwde toelating van tien jaar. Door Dick Veerman - Foodlog Carola Schouten, Nederlands zojuist...

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Tegen de algemene verwachtingen in zijn we in Nederland in 2016 niet minder, maar zelfs iets meer vlees gaan eten. Wakker Dier toont zich bezorgd en wijst met name op de gezondheidsconsequenties van een te hoge vleesconsumptie. Door Dick Veerman - Foodlog De dalende trend in de Nederlandse vleesconsumptie waarvan inmiddels algemeen wordt uitgegaan,...