Nepleer uit plantaardige reststromen

fruit-pixabay

Echte veganisten eten niet alleen geen producten van dierlijke herkomst, ze vermijden ook kleren of accessoires waar dieren aan te pas zijn gekomen. Geen wollen trui of leren laarzen dus. Fashionable leer is nepleer van plantaardige grondstoffen.

Een aantal grote modehuizen, zoals Stella McCartney (zelf veganist) en ook de Zweedse kledingketen H&M hebben zo'n diervriendelijk en natuurlijk nepleer ontdekt: Piñatex, gemaakt van de vezels van het groen van de ananasplant, dat anders toch wordt weggegooid. 

Het idee van 'leer' uit afval is bepaald niet nieuw. Er zijn al hippe schoenen van melk, gemaakt van restafval. Maar ja, ook melk is dierlijk. 

Fruitleer 

Een andere optie is leer maken uit fruitafval. Rotterdamse studenten ontwikkelden fruitleer van marktafval en hebben inmiddels een aardige collectie 'leer' op de markt. Een op afvalvermindering gerichte startup kwam met ketchupleer op de proppen. En in België loopt het 2-jarige onderzoeksproject Appeal van de Limburgse hogeschool (UCLL), dat een recyclebaar en leerachtig materiaal uit fruitafval - appels en peren die de winkelschappen niet halen - moet opleveren.

Moeilijk? Welnee. Hoofdonderzoeker Evert Vanecht, zegt het zo: 'We mixen het afval, koken dat om bacteriën te doden, smeren het uit en stoppen het in de oven. Uiteindelijk krijg je zo een stevige, droge laag waarmee je aan de slag kunt.' 

Bron: Foodlog

Lees ook
NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop, bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.

Staatssecretaris presenteert ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

Staatssecretaris presenteert ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

Staatssecretaris van Veldhoven informeert de Tweede Kamer over het ontwerpbesluit voor verplicht statiegeld op blikjes. Als het aantal blikjes in zwerfafval volgend jaar niet 70% lager is, voert het kabinet statiegeld in op blikjes. De wet bepaalt dat het statiegeld minstens 15 cent wordt, zoals dat ook bij kleine plastic flessen geldt.

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa, geholpen door verschillende investeerders. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling...