Nepleer uit plantaardige reststromen

20 mei 2019 Cécile Janssen, Foodlog

Echte veganisten eten niet alleen geen producten van dierlijke herkomst, ze vermijden ook kleren of accessoires waar dieren aan te pas zijn gekomen. Geen wollen trui of leren laarzen dus. Fashionable leer is nepleer van plantaardige grondstoffen.

Een aantal grote modehuizen, zoals Stella McCartney (zelf veganist) en ook de Zweedse kledingketen H&M hebben zo'n diervriendelijk en natuurlijk nepleer ontdekt: Piñatex, gemaakt van de vezels van het groen van de ananasplant, dat anders toch wordt weggegooid. 

Het idee van 'leer' uit afval is bepaald niet nieuw. Er zijn al hippe schoenen van melk, gemaakt van restafval. Maar ja, ook melk is dierlijk. 

Fruitleer 

Een andere optie is leer maken uit fruitafval. Rotterdamse studenten ontwikkelden fruitleer van marktafval en hebben inmiddels een aardige collectie 'leer' op de markt. Een op afvalvermindering gerichte startup kwam met ketchupleer op de proppen. En in België loopt het 2-jarige onderzoeksproject Appeal van de Limburgse hogeschool (UCLL), dat een recyclebaar en leerachtig materiaal uit fruitafval - appels en peren die de winkelschappen niet halen - moet opleveren.

Moeilijk? Welnee. Hoofdonderzoeker Evert Vanecht, zegt het zo: 'We mixen het afval, koken dat om bacteriën te doden, smeren het uit en stoppen het in de oven. Uiteindelijk krijg je zo een stevige, droge laag waarmee je aan de slag kunt.' 

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?