NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

15 september 2020 Pixabay
Foto: Pixabay

Begin augustus liepen de temperaturen weer hoog op. Sinds juni 2020 is er een wettelijk transportverbod voor dieren als het 35 graden of warmer is. Deze zomer trad dit verbod voor het eerst in werking. De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) laat in een persbericht weten tevreden terug te kijken op hoe de sector zich hierop heeft aangepast en is blij met de samenwerking met de NVWA. 

Tussen 5 en 17 augustus 2020 was er sprake van uitzonderlijke hoge temperaturen in Nederland. Sinds vele jaren treden gedurende periodes met extreme hitte de hiervoor geldende sectorprotocollen in werking. In deze protocollen staan allerlei maatregelen, waarmee het welzijn tijdens warme periodes geborgd blijft. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan het continue voorzien van ventilatiewind voor de dieren, het verlagen van de bezetting in een container, en de zogenaamde just-in-time delivery bij slachterijen. De afgelopen periode met extreme hitte heeft laten zien dat de slachterijen dit uitgebreide sectorprotocol structureel zeer goed beheersen.

Transportverbod

Een ander belangrijk aspect voor het borgen van het dierenwelzijn tijdens extreme hitte, wat met het geldende transportverbod nog belangrijker is geworden, is dat de aanvoer van de slachtrijpe dieren gebeurt buiten de periodes dat het boven de 35 graden is. In de praktijk komt dit neer op het eerder (midden in de nacht) moeten beginnen met slachten en/of het in het weekend inhalen van de doordeweeks misgelopen productie-uren.

NVWA

Slachterijen moeten dit niet alleen regelen met hun personeel, maar ook met de NVWA. Want permanent toezicht vanuit de NVWA op Nederlandse slachterijen is verplicht. De medewerking van de NVWA voor verschuiving van de productie-uren is dan ook cruciaal.

NEPLUVI-voorzitter Gert-Jan Oplaat stelt tevreden te zijn over hoe zijn leden en de NVWA de afgelopen hitte periode hieraan hebben gewerkt: “Onze leden passen vergaande protocollen en maatregelen toe om het welzijn tijdens extreme hitte te blijven borgen. Hierbij is het zo dat we al enige tijd spreken met de NVWA over het leveren van flexibeler toezicht tijdens die periode in een jaar dat er sprake is van extreme hitte. Ons standpunt is altijd dat er tijdens die paar dagen in het jaar op uren geproduceerd moet kunnen worden die in het kader van het dierenwelzijn het meest gunstig zijn. Gelukkig moet ik concluderen dat de NVWA de afgelopen hitte periode haar toezicht flexibel hiernaar heeft aangepast. Ik hoop dat dit een opmaat is voor een zo flexibel mogelijk toezicht voor ook eventuele toekomstige hitte periodes.”   

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?