Nestlé en Carrefour brengen blockchain in de praktijk

mousline-blockchain-nestle

Voor het eerst maakt ook Nestlé de keten van een van zijn producten inzichtelijk via een blockchain-app. Consumenten van Mousline aardappelpuree kunnen nu de oorsprong achterhalen van hun pieperprakje.

Door middel van een QR-code kunnen consumenten nu data opvragen over de Franse puree. Een erg ingewikkelde keten is het nog niet; het product wordt volledig vervaardigd en verkocht in Frankrijk. De gebruiker krijgt wel informatie over kwaliteitsmanagement, het type aardappel dat wordt gebruikt en de tijd en plaats van productie en opslag.

Food Trust

De blockchain-technologie die Carrefour gebruikt is ontwikkeld door IBM. De Franse super heeft zich aangesloten bij het Food Trust-project van de IT-gigant, dat een blockchainnetwerk beoogt waarmee zo veel mogelijk spelers in de voedingsmiddelensector hun ketens transparant gaan maken. Nestlé en Carrefour beschouwen de Mousline-blockchain als een pilot. Nestlé heeft naar eigen zeggen nog meer blockchainprojecten lopen, onder andere op het gebied van logistiek en duurzaamheid.

Lees ook
Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé onthult nieuwe samenwerkingen rondom plantaardig eiwit

Nestlé gaat samenwerken met plantaardig eiwitleverancier Merit Functional Foods en diens technologiepartner Burcon Nutrascience voor de vervaardiging van verschillende soorten plantaardig eiwit. Het ontwikkelen van nieuwe plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel is een hoge prioriteit voor de Zwitserse foodgigant. Het vorig jaar opgerichte...

Nestlé investeert miljarden in aankoop gerecycled plastic

Nestlé investeert miljarden in aankoop gerecycled plastic

Nestlé wil bijna €1,9 miljard investeren in de overstap van nieuw naar hergebruikt plastic. Het geld is grotendeels bedoeld voor de inkoop van het relatief schaarse gerecyclede plastic dat veilig is voor gebruik in voedselverpakkingen. Ook wil Nestlé de ontwikkeling van duurzame verpakkingen stimuleren. De Zwitserse voedselmultinational...

Microalgen als eiwitbron

Microalgen als eiwitbron

Voedingsmiddelen producent Nestlé gaat samen met het Nederlandse biotechnologieconcern Corbion op algen gebaseerde ingrediënten ontwikkelen voor de voedingsmiddelenindustrie. ‘We zijn micro-algen als een alternatieve bron voor eiwitten en micronutriënten actief aan het verkennen’, aldus Nestlé-CTO Stefan Palzer. Foto:...