Voor het eerst maakt ook Nestlé de keten van een van zijn producten inzichtelijk via een blockchain-app. Consumenten van Mousline aardappelpuree kunnen nu de oorsprong achterhalen van hun pieperprakje.

Door middel van een QR-code kunnen consumenten nu data opvragen over de Franse puree. Een erg ingewikkelde keten is het nog niet; het product wordt volledig vervaardigd en verkocht in Frankrijk. De gebruiker krijgt wel informatie over kwaliteitsmanagement, het type aardappel dat wordt gebruikt en de tijd en plaats van productie en opslag.

Food Trust

De blockchain-technologie die Carrefour gebruikt is ontwikkeld door IBM. De Franse super heeft zich aangesloten bij het Food Trust-project van de IT-gigant, dat een blockchainnetwerk beoogt waarmee zo veel mogelijk spelers in de voedingsmiddelensector hun ketens transparant gaan maken. Nestlé en Carrefour beschouwen de Mousline-blockchain als een pilot. Nestlé heeft naar eigen zeggen nog meer blockchainprojecten lopen, onder andere op het gebied van logistiek en duurzaamheid.

Altijd op de hoogte blijven?